latinica  ћирилица
15/08/2020 |  15:28 ⇒ 15:29 | Autor: sputniknews.com

Amfilohije: Oni koji su nadahnuti duhom ubica Arhiđakona Stefana, progone danas Crkvu u Crnoj Gori

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da oni koji su nadahnuti duhom ubica Arhiđakona Stefana, progone danas Crkvu u Crnoj Gori.
Amfilohije (Foto:Boris Pejović) -
Amfilohije (Foto:Boris Pejović)

Mitropolit je tokom besjede poslije liturgije u crkvi Svetog Spasa na Toploj u Herceg Novom rekao da zaštitnik Herceg Novog, Sveti Stefan, kamenovan i ubijan, vidjevši slavu Božiju, nije osuđivao svoje ubice, već se kao Gospod na krstu molio za svoje neprijatelje.

- Tako to ide do danas, oni koji su Crkva, koji su izabranici Božiji, oni su gonjeni i progonjeni kroz svu istoriju - rekao je i osvrnuo se na stradanje naroda Božijeg u dvadesetom vijeku, naročito u Rusiji na čelu sa Svetim strastoterpcima Romanovima koji su stradali nevini iako se Car Nikolaj odrekao vlasti i povukao.

Osvrnuo se i na stradanje Crkve i kroz pretvaranje Svete Sofije u Carigradu u džamiju i rekao da je i sami Bog, Alah, pokazao da je ovo nepravda, tako što je čovjek koji je prvi služio u njoj, doživio srčani udar.

Takođe je rekao da isto to vrijeme gonjenja hrišćana, naročito u antiohijskoj Patrijaršiji u Aziji nastavlja se u čitavom dvadesetom vijeku, a i danas, u Maloj Aziji gde hoće da zatru sjeme hrišćansko.

- To se nastavlja nažalost i kod nas ovdje u Crnoj Gori. Oni koji su nadahnuti duhom ubica Arhiđakona Stefana, oni danas Crkvu Božiju, Crkvu Hristovu, progone ovdje u Crnoj Gori, koja je sva utemeljena na hrišćanskoj vjeri pravoslavnoj. Evo, ponovo se povampirili gonitelji Crkve i donose bezbožne zakone otimajući ono što pripada Crkvi Božijoj Svetosavskoj, što su zadužbinari kroz vijekove gradili za Crkvu i za narod Božiji - rekao je Amfilohije, objavljeno je na sajtu Mitropolije.