latinica  ћирилица
15/08/2020 |  16:31 | Autor: SRNA

Imam poziva Bošnjake da na izborima obrate pažnju na Srebrenicu

Islamska zajednica u BiH upozorila je Bošnjake, posebno one u dijaspori, da pred predstojeće lokalne izbore obrate pažnju na Srebrenicu, jer smatraju da im je tamo načinjena "nepravda" i da im je obaveza da je isprave.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

U "hutbi o hidžri i izborima" zamjenik poglavara Islamske zajednice u BiH Enes Ljevaković navodi kako je "simbolička vrijednost Srebrenice za Bošnjake i za čovječanstvo nemjerljiva", te ističe kako im se dijaspora ne smije umoriti.

Prema njegovim navodima, objavljenim na sajtu Islamske zajednice u BiH, do kraja mjeseca svi džemati i džematski odbori, svi imami i krovne organizacije u dijaspori treba da ulože napor da se što više ljudi registruje za glasanje i da se pobrinu da oni, kada dođe vrijeme, glasaju.

- Znamo da se tu, nerijetko i namjerno, prave prepreke, ali to nas ne treba obeshrabriti, nego naprotiv, treba biti razlogom više da osujetimo planove onih koji bi da na ovaj način završe posljednju fazu našeg progona sa ognjišta - istakao je Ljevaković.

Islamska zajednica u BiH je pozvala sve Bošnjake da provjere da li su registrovani na biračkim spiskovima i da glasaju gdje je predviđeno.