latinica  ћирилица
15/08/2020 |  17:26 ⇒ 18:02 | Autor: SRNA

Kovačev poziv borcima na pobunu - direktno potkopavanje temelja Srpske

Predsjednik Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske Momčilo Krajišnik izjavio je da je poziv Tomislava Kovača na pobunu boraca, direktni nalog njegovih mentora da se Republici Srpskoj potkopaju temelji.
Pale: Asocijacija Stvaraoci Republike Srpske - Foto: SRNA
Pale: Asocijacija Stvaraoci Republike SrpskeFoto: SRNA

- Problem boračke populacije rješava se dijalogom sa vlašću, a vlast se mijenja na izborima a ne na ulici. Neophodno je da predstavnici boračkih organizacija pozovu predstavnike vlasti da se nađe rješenje za njihove probleme. Taj dijalog Stvaraoci Republike Srpske podržavaju i rado će učestvovati - rekao je Krajišnik Srni.

Prema njegovim riječima, članovi Asocijacije su razočarani što se pojavljuju pojedinci iz boračke populacije koji negiraju doprinos ostvarenju vjekovnog sna Srba iz BiH da imaju svoju državu.

On je rekao da je istorijska činjenica da su u ratnom vremenu na sve tri strane u BiH postojali boračko i političko civilno krilo, te da je samo na srpskoj strani civilno političko krilo stvorilo nacionalnu državu.

- Ako ne zna Kovač koliko je veliko djelo Republika Srpska, koju su proglasili i stvorili poslanici prvog saziva, skupa sa članovima vlade i članovima Predsjedništva, 9. janura 1992. godine, neka pita Hrvate iz BiH šta bi dali da danas imaju svoju Herceg-Bosnu - istakao je Krajišnik.

On je rekao da se Kovač u svom tekstu, koji su prenijeli neki mediji u Srpskoj, ostrašćeno obrušio na postojeću vlast, na čelne ljude iz ratnog vremena i Stvaraoce Republike Srpske, a sve pod neiskrenom zabrinutošću za prava i naknade boračke populacije.

- Kovač je očito "pobrkao lončiće" i "pomiješao kruške i jabuke". Sa tuce ružnih kvalifikacija, iz samo njemu poznatih razloga, za nezadovoljavajući položaj boračke populacije optužio je Stvaraoce - rekao je predsjednik ove asocijacije.

Krajišnik je iznenađen što se Kovač u svom tekstu ustremio na njega i bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, te što "upotrebljava riječi svojstvene prostaku, a ne nekome ko sebe naziva bivšim ministrom MUP-a".

- Neću ništa replicirati Kovaču šta je rekao o meni, a sve je izmišljeno i jadno, ali hoću da repliciram na ono što je rekao na račun Asocijacije i na adresu Radovana Karadžića. Nije časno sve ono što je rekao o doktoru Karadžiću, a posebno je nemoralno jer je on prvi predsjednik Republike Srpske i pri tom nije u stanju da mu odgovori, ni da se brani. Posebno je ružno ako se prisjetimo da je Kovač nekada bio snishodljivi poslušnik svakome ko je bio za stepenicu iznad njega. On danas kao da hoće da netraženo poniženje izbriše iz svoje prošlosti - istakao je Krajišnik.

Prema njegovim riječima, za Kovača se ne može reći da u odbrambenom ratu nije svoj posao rukovodećeg policajca radio dosta zadovoljavajuće, niti se može reći da je napravio ratne zločine za šta ga optužuje sud u Sarajevu, kao što se ne može nazvati ratnim ministrom policije, jer to sve jednostavno nije tačno.

- Takođe, nije tačno, osim ako se ne smatra širenjem fabrikovanih glasina, da je bio šef tajne policije Radovana Karadžića. Karadžić nije imao svoju tajnu službu, imao je Službu državne bezbjednosti čiji šef je bio Dragan Kijac - naglasio je Krajišnik.

Osvrćući se na Kovačevo pojavljivanju u javnosti od prije pola godine, Krajišnik je rekao da je to bila njegova "smiješna ali razumljiva potreba za hvalisanjem, kad se predstavio kao ratni ministar i sveznalica o svemu i svačemu".

- Hodajući budan sanjao je svoj nedosanjani san važne istorijske ličnosti koju nikad nije ni mogao, niti realno bio u stanju dostići. Međutim, kad je pozvao borce na pobunu okrivljujući za njihov težak položaj Stvaraoce Republike Srpske, očito je bilo da je to nonsens svojstven čoveku koji je od nekoga i nečega ucijenjen. Može se pretpostaviti od koga, ali ne želim da spekulišem ni sa očitim dokazima nego ostavljamo građanima da izvedu svoj zaključak - rekao je Krajišnik.

Prema njegovim riječima, demobilisani borci Vojske Republike Srpske bili su pripadnici slavne srpske vojske kojoj pripadaju sve počasti i slava, ali ta vojska nije stvorila Republiku Srpsku nego je odbranila.

- I to je činjenica i nju niko ni na koji način ne može promijeniti, ni na ulici "izglasati" kako predlaže Kovač. Ali to ne znači da je i za jotu manje bilo bitno odbraniti državu nego je stvoriti - istakao je Krajišnik.

Što se tiče inicijative Asocijacije da se konačno riješi pitanje Stvaralaca, on je rekao da se njoj snažno protive mentori Kovača, kao i da je riječ o namjerno stvorenoj konfuziji da Stvaraoci traže basnosnovne novce.

- Stvaraoci traže samo da se počnu primijenjivati dva zakonska akta koja se tiču prvih poslanika Narodne skupštine Republike Srpske iz 1996. godine, a koja nisu primijenjivana 23 godine. Te neisplaćene naknade Stvaraoci traže da se isplate u narednih 20 godina u jednakim mjesečnim iznosima od oko 600 KM - pojasnio je Krajišnik.

On je dodao da očekuje od medija koji su objavili Kovačevo pismo da objave i njegovu izjavu kako bi javnost imala sliku šta ustvari želi Kovač u Republici Srpskoj, odnosno njegovi mentori.