latinica  ћирилица
15/08/2020 |  19:41 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Brčko: Za podsticaje u poljoprivredi obezbijeđeno 10 miliona maraka (VIDEO)

Na području Distirkta Brčko, sve grane poljoprivrede uvrštene su u podsticaje, kako bi se subvencionisanim razvojem agrara, došlo do što većeg broj samoodrživih poljoprivrednih gazdinstava. Ove godine za te namjene kroz budžet i rebalans, obezbijeđeno je deset miliona KM.
Brčko - plastenici - Foto: RTRS
Brčko - plasteniciFoto: RTRS

Gazdinstvo porodice Zec, iz Brezova Polja Sela, kod Brčkog, pod plasteničko-stakleničkom proizvodnjom paradajza i paprike, ima 2.000 metara kvadratnih.

Decenije truda i znoja, iznjedrile su ekološki zdrave proizvode. Međutim, za povrtlare, prvi dio godine, nije bio dobar ali se nadaju popravnom sa jesenjim rodom povrća.

- Mi smo već u pola proizvodnje, i sada se bavimo prodajom, mada nam i epidemija od proljetos stvara dodatne probleme. Mi ćemo ići do kraja. Imamo i poznu proizvodnju, za koju mislimo da će nam popraviti prosjek, jer ne možemo da se baš pohvalimo sa ovom ali ne možemo ni da se žalimo - ističe Ostoja Zec, povrtlar iz Brezovog Polja Sela.

Brčanski ratari kažu da je za njih ova godina bila dobra. Imali su odličan prinos i kvalitet pšenice.

Isto očekuju i od kukruza. Uz podsticaje i tržišne viškove, ne bi trebalo biti krize. Međutim još čekaju isplatu podsticaja, a obaveze se gomilaju.

- Nama je u cilju da što prije počnemo predavati zahtjeve. kako bi se mogli spremiti se za jesenju sjetvu, tj. da bi mogli obaviti i ovu proljetnu, jer su se i neki poljoprivredni proizvpđači i zadužili - rekao je Drago Novaković, Udruženje poljoprivrednika "Sava", Brezovo Polje Selo.

U nadležnom resoru za agrar, kažu da je cilj u Brčkom postići predratni nivo poljoprivredne proizvodnje, kako bi se ponovo pokrenuo agroindustrijski sektor.

- To je u budućem periodu ono na čemu ćemo se fokusirati da podstičemo otvaranje prerađivačkih kapaciteta za otkup svih poljoprivrednih proizvoda - istakao je Perica Burgić, šef Odjeljenja za poljoprivredu Distirkta Brčko.

Pored poljoprivrednih podsticaja u Brčkom, već treću godinu za redom provode i program samozapošljavanja u poljoprivredi, sa ciljem osamostaljenja što većeg broja poljoprivrednika i stvranja novih radnih mjesta.