latinica  ћирилица
15/08/2020 |  19:55 ⇒ 25/02/2023 | 12:28 | Autor: RTRS

Novi Grad, mjesto gdje se spajaju Una i Sana, još jedan turistički potencijal Srpske (VIDEO)

Turistički potencijali opštine Novi Grad su veliki. Mjesto je to gdje se u jednu spajaju dvije jedinstvene rijeke, Una i Sana, čiji ime je postojalo još u rječniku starih Rimljana. Mjesto na obroncima pitomih planina-Kozare i Grmeča.
Novi Grad - Foto: RTRS
Novi GradFoto: RTRS

Novi Grad leži na ušću Sane u Unu. Prvu su stari Rimljani nazvali po svojoj riječi za zdravlje, druga jednostavno znači – jedina. Upravo Una je najveća novogradska atrakcija.

Zoran Umićević, ugostitelj iz Novog Grada kaže da je ova rijeka veoma bogata.

- Da smo mi sami htjeli sami da izaberemo i damo joj te karakteristike, mi to ne bi tako znali, kao što je ispalo samo - kaže Umićević.

U samom Novom Gradu, ali i uzvodno i nizvodno od njega, brojne su plaže. Postoje mjesta za kampovanje, a uz Unu se mogu se iznajmiti vikend kuće i apartmani. Pored kupanja, na Uni se može užuvati u raftingu i kajakingu, ali i zaploviti karakterističnom unskom lađom.

- Interesantno za Novi Grad je to da je cijeli grad u stvari plaža. To u okolini nema nigdje. Mnoga mjesta na Јadranu žude za tim da cijeli grad bude plaža, pa ne uspiju. Kod nas je cijeli grad – plaža - priča Edib DŽaferbegović, predsjednik Sportsko-ribolovnog udruženja Novi Grad.

Una i Sana bogate su ribom, ali i njihove pritoke privlače ribolovce. Pritoka Une, Vojskova, i pritoka Sane, Јapra, velika su prirodna mrjestilišta mladice, pastrmke i lipljena.

- Ovdje obitava 95 osto svih slatkovodnih vrsta riba u kilometar rijeke. To je specifičnost koje nema nigdje u Evropi, tako da svaki ribolovac može naći za sebe neku zanimaciju, ali i da ulovi ribu koju voli - dodaje DŽaferbegović.

U blizini Novog Grada je i Banja Lešljani, smještena na obroncima Kozare. Voda u banji je jedinstvena u regionu zbog svoje visoke PH vrijednosti.

Radomir Adamović, šef Banjsko-rekartivnog centra Lješljani, ističe da je voda iz ove banje nošena na analizu u Јapan i Ameriku i da su te analize pokazale da je voda dobra za, kako kaže, psorijazu, neke vrste ekcema, gastritis i regulisanje nivo šećera u krvi.

Osim prirodnih bogatstava, turisti u Novom Gradu mogu da uživaju u kulturnoj ponudi. U samom centru grada nalazi se Stara gradska vijećnica, koja je ujedno nacionalni spomenik, izgrađena je 1888. u pseudomavarskom stilu. U njoj je smješten muzej sa bogatom etnološkom zbirkom. Gradska Galerija dom je legata slikara Stojana Ćelića, a legat je takođe uvršten u nacionalni spomenik.