latinica  ћирилица
17/08/2020 |  13:44 | Autor: TANЈUG

Uskoro knjiga "Diana Budisavljević, prećutana heroina Drugog svjetskog rata"

Nekoliko mjeseci prije nego što je objavljeno da je film "Dnevnik Diane Budisavljević" u režiji Dane Budisavljević uvršten u školski program Hrvatske, istoričarka Nataša Mataušić uspješno je odbranila doktorat pod naslovom "Diana Budisavljević i građanska akcija spašavanja djece žrtava ustaškog terora".
Diana Budisavljević - Foto: Screenshot/YouTube
Diana BudisavljevićFoto: Screenshot/YouTube

Taj rad će u septembru kao knjigu "Diana Budisavljević, prećutana heroina Drugog svjetskog rata""objaviti izdavačka kuća Profil, prenosi Tanjug.

Navodi se da je Mataušićeva posvetila gotovo 20 godina istraživanju života i rada Diane Budisavljević.

Kad ju je 1998. Ministarstvo kulture Hrvatske imenovalo za člana Komisije za izradu privremene muzejske postavke Memorijalnog muzeja u Јasenovcu, Mataušićeva se našla pred zahtjevnim zadatkom jer se u to vrijeme u Memorijalnom muzeju nije nalazio ni jedan muzejski predmet.

Kaže da se tada sjetila albuma s fotografijama djece koji su se čuvali u muzejskom depou zajedno s još neobrađenom, ali evidentiranom muzejskom građom.

- Bilo je tu pet albuma sa 537 originalnih fotografija djece iz 1942. godine koja su iz ustaških logora dovedena u Zagreb - ispričala je Mataušićeva.

Kako je već raspolagala nekim informacijama, uputila se u stručnu obradu fotografija iz albuma.

- Ti dani predstavljaju najmučnije i najteže razdoblje moga rada u Muzeju. Često sam prekidala rad, plakala, ljutila se na sebe i sve one koji su bili krivi za tako strašnu sudbinu djece. Knjige, novinski članci, feljtoni o akciji spašavanja djece gomilali su se u mojoj sobi, ali nije bilo nikakvih podataka o tome ko je snimao tu djecu, ko je svojom rukom upisivao podatke na poleđini svake numerisane fotografije - priča ona.

Nataša Mataušić je diplomirala istoriju i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, bila je kustos Zbirke fotografija, filmova i negativa Muzeja revolucije naroda Hrvatske, a od 1999. bila je predsjednica Upravog vijeća Spomen područja Јasenovac.

Autorka je knjige "Јasenovac 1941-1945. Logor smrti i radni logor", brojnih izložbi i kataloga izložbi, kao i stručna saradnica na nekoliko izložbi iz savremene istorije.

Svoja istraživanja započela je u Arhivu Više škole za socijalne radnike, danas Studij socijalnog rada, u ulici Vladimira Nazora.

- Upravo su na tavanu te škole pronađeni odbačeni albumi Diane Budisavljević. Prvi rezultat bio je prilično skroman, ali važan jer su pronađeni dokumenti o Јani Koh i Kamilu Bresleru, njenim saradnicima koji su izvjesno vrijeme radili u toj školi. Ponekad sam se morala oslanjati više na intuiciju nego na poznate činjenice, što je u sinergiji dovelo do neočekivanog raspleta i saznanja, istovremeno razotkrivajući društvene i moralne poroke u društvu koje se gradilo, između ostaloga i na neistinama - navela je istoričarka.

Dnevnik Diane Budisavljević koji je pronašla njena unuka razotkrio je godinama prihvaćenu neistinu o tome kako su glavne zasluge za spašavanje srpske djece iz ustaških logora pripadale Komunističkoj partiji i njenim ilegalnim aktivistima.

Tokom prikupljanja stručne, naučne i memoarske literature, kao i novinskih članaka o akciji spašavanja, kako se navodi, tzv. kozaračke djece, Mataušić je došla je do zapanjujućih saznanja.

- Sva literatura napisana u razdoblju socijalističke Јugoslavije više je skrivala nego otkrivala, dajući u skladu s vremenom nastanka, glavnu ulogu u akciji spašavanja djece Komunističkoj pariji i ilegalnim aktivistima Narodnooslobodilačkog pokreta - kaže ona.

Trebalo je, kako ističe, odvojiti moguće od nemogućeg, laži od istine, pretjerivanja od stvarnosti, očistiti tekstove od ideoloških interpretacija.

- Valjalo je otkriti šta je bilo cenzurisano i pročišćeno, te objasniti ovaj složeni i kompleksni događaj u kojem je učestvovao veliki broj ljudi različitih ideoloških, političkih, socijalnih i moralnih opred,eljenja i kvaliteta, a koji se odvijao u jednom izuzetno teškom ratnom i revolucionarnom vremenu - rekla je Mataušićeva.