latinica  ћирилица
18/08/2020 |  19:18 ⇒ 19/08/2020 | 09:12 | Autor: RTRS

Banjaluka: Јavni prevoz u punom kapacitetu od 31.avgusta (FOTO/VIDEO)

Štab za vanredne situacije grada Banjaluka danas je utvrdio program mjera da bi se što spremnije dočekao početak školske godine i odgovorilo izazovima koji se očekuju povećanom frekvencijom građana i pojavom drugih oblika respiratornih infekcija.
Gradski prevoz (foto: Grad Banjaluka) -
Gradski prevoz (foto: Grad Banjaluka)

Konstatovano je da su u gradu aktivna 132 slučaja virusa korona, ali se Banjaluka ne može smatrati visokorizičnom lokalnom zajednicom.

Od ponedjeljka, 31. avgusta, u Banjaluci počinje da radi javni prevoz u punom kapacitetu, prvi put od izbijanja epidemije korona virusa. S obzirom na to da će od 1. septembra biti skraćeni časovi, gradonačelnik Igor Radojičić zatražio je od nadležnih gradskih službai da, u dogovoru sa školama, usklade polaske prevoza s novim rasporedom u školama. Za srednjoškolce, grad je najavio i određene pogodnosti.

- Mi ćemo već od 1. septembra uvesti subvenciju za srednjoškolsku kartu za prevoz. U ovom momentu ne možemo reći koliko jer sutra počinjemo pregovore sa prevoznicima - naglasio je Radojičić.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, naglašava potrebu punog angažmana lokalaih zajednica.

- Veoma je važno definisati prevoz samih učenika, imajući u vidu da će učenici pohađati nastavu u izmijenjenim terminima, tako da je potrebno da se uključe i lokalne zajednice, aktivi direktora osnovnih i srednjih škola - istakla je Trivićeva.

Grad će u školama pratiti higijensko-epidemiološku situaciju, a u slučaju pojave zaraženog učenika ili nastavnika, biće zatvoreno odjeljenje iz kojeg potiču, ali ne i cijela škola, nakon čega će biti sprovedena dezinfekcija objekata.

- Sa početkom školske godine HES će u saradnji sa Institutom i direktorima škola pratiti situaciju, vršiti aktivan epidemiološki nadzor nad školama i pratiti stanje oboljevanja djece od akutnih respiratornih infekcija - rekla je Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Za početak nove školske godine spremni su i u Bijeljini.

– Mi u Domu zdravlja smo se uveliko pripremili za to, imaćemo dvije ambulante koje će bukvalno raditi trijažu - naglasila je Danijela Đukin, direktorka Doma zdravlja Bijeljina.

S početkom školske godine, povećano je i interesovanje roditelja za vrtiće. Gradski štab u Banjaluci zatražio je od republičkih organa da se od 1. septembra, poveća dozvoljeni broj djece u vrtićima.

- Veliki je pritisak roditelja i pojačaće se sa početkom školske godine da se djeca vrate u vrtiće - dodao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Prevencije radi, a zbog povećanog broja socijalnih kontakata, od polovine idućeg mjeseca biće uspostavljena nova kovid ambulanta u banjalučkom naselju Dolac. Istovremeno, u Poliklinici će biti predviđen odvojen prostor za školsku djecu.