latinica  ћирилица
19/08/2020 |  17:43 ⇒ 18:34 | Autor: SRNA

Migranti u tovaru pšenice, skrovištu krova...

Carinici Srbije su tokom posljednja dva dana na prelazima Horgoš i Batrovci otkrili 18 ilegalnih migranata koji su se skrivali u spojleru kamionske kabine, u skrovištu krova kamiona i tovaru organske pšenice.
Rača:Migranti u kamionu bugarskog prevoznika - Foto: SRNA
Rača:Migranti u kamionu bugarskog prevoznikaFoto: SRNA

Prvi slučaj otkriven je kada su na prelazu Horgoš, prema Mađarskoj, nakon kontrole mobilnim skenerom uočene ljudske siluete na krovnom dijelu kabine domaćeg kamiona, koji je iz Srbije ka Češkoj prevozio metalne dijelove.

Fizičkim pregledom iz skrovišta na kamionskom krovu izvučena su trojica mladića, bez bilo kakve dokumentacije kod sebe, saopšteno je iz Uprave carina Srbije.

Nešto kasnije je analizom slike uočeno da ima ljudi na kabini domaćeg kamiona koji je iz Srbije ka Slovačkoj prevozio aluminijumske prozore, pa su iz unutrašnjosti spojlera kamionske kabine izvučena takođe trojica muškaraca.

Јuče je na ovom istom prelazu u dva slučaja među robom otkriveno sedam mlađih migranata, od kojih su se trojica krila među aluminijumskim otpadom kojim je bio natovaren domaći kamion na putu ka Njemačkoj.

Četiri "slijepa putnika" pronađena su nešto kasnije istog dana i u kamionu sjevernomakedonskih registarskih oznaka, koji je iz Turske prevozio auto-dijelove ka Češkoj.

Na prelazu Batrovci, ka Hrvatskoj, carinici su analizom slike sa skenera u bugarskom kamionu, koji je ka EU vozio organsku pšenicu, uočili čak pet ljudskih silueta.

Kada je kamion fizički otvoren iz tovara organske pšenice izvučeno je pet mladića, najvjerovatnije, kako se navodi u saopštenju, iz Avganistana.

Carina podsjeća da su od početka ove godine u pokušaju ilegalnog prelaska granice carinici spriječili oko 670 migranata.