latinica  ћирилица
19/08/2020 |  19:07 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Krompir u Bijeljini rodio kao nikad (VIDEO)

Da kvalitetan proizvod uvijek ima sigurnog kupca dokazuje porodica Perković iz Kojčinovca kod Bijeljine. Krompir plasiraju na području Rogatice, dok se rogatički krompir traži u Semberiji. Ove godine imaju izuzetno dobar rod. Samo jedan krompir sa njihove njive dovoljan je da se napravi ručak jer je težak i do skoro 1,5 kilogram.
Berba krompira - Foto: RTRS
Berba krompiraFoto: RTRS

Krompir je ove godine imao idealne vremenske uslove za rast i razvoj, pa će na više od jednog hektara Perkovići ubrati desetine tona.

- Imali smo plodova koji su težili i po kilo i 300. Tako je dobro rodilo da faktički može jedan ručak sa jednim krompirom da se napravi - ističe Mile Perković.

Pandemija virusa korona uticala je na manju potražnju, ali Perkovići imaju sigurne kupce za krompir sorte arizona.

- Ovaj krompir iz Rogatice dolazi u Bijeljinu, a ovaj iz Bijeljine ide u Rogaticu. To jeste zaniljivo, ali apsurdno - kaže Perković.

Prodajna cijena je oko 40 pfeniga. Perković ističe da bi realna cijena bi bila 50 pfeniga jer je cijena njihove proizvodnje 35 - 40 pfeniga po kilogramu.

Perkovići štede i na radnoj snazi pa je na njivi angažovana cijela porodica. Kćerka je zdravstveni radnik, a sin zaposlen u proizvodnom pogonu, ali čim završe radne obaveze u fabrici, oni su pod otvorenim nebom.

Kažu, bez truda nema ni dobiti, a složne marljive ruke Perkovića proizvele su dobar i kvalitetan rod. Iz samo jedne kućice izvade skoro dva kilograma ukusnog krompira koji je tražen na tržištu.

Na oko pola hektara siju i industrijski krompir koji će završiti u čipsu, začinima i supi. Zadovoljni su i ovim rodom -koji se kreće od 30 do 40 tona po hektaru. Otkupna cijena je 35 pfeniga, a imaju i podsticaj od resornog Ministarstva.