latinica  ћирилица
20/08/2020 |  10:07 ⇒ 10:17 | Autor: sputniknews.com

Venecuela podržala Bjelorusiju: Napadi na naše zemlje po istom scenariju

Ministar spoljnih poslova Venecuele Horhe Areasa izrazio je podršku Bjelorusiji, rekavši da se zemlje suočavaju sa sličnim napadima.
Zastava Venecuele -
Zastava Venecuele

- Bjelorusija i Venecuela se suočavaju sa sličnim napadima koji se odvijaju prema istom scenariju - rekao je Areasa za vrijeme ceremonije dodjele ordena bejloruskom ambasadoru Olegu Paferovu.

Šef venecuelanske diplomatije je potvrdio "podršku vlade i predsjednika Venecuele u ova teška vremena".

Politička kriza u Venecueli traje od 2013. godine, nakon smrti predsjednika zemlje Uga Čaveza.

Predsjednički izbori u Venecueli održani su 2018. godine, a rezultate izbora nisu priznale mnoge zemlje. U januaru prošle godine u Venecueli su počeli masovni protesti nakon što je predsjednik Venecuele Nikolas Maduro položio zakletvu. Njegova ovlašćenja je priznao niz zemalja, među kojima i Rusija. Za privremenog predsejdnika zemlje proglasio se Huan Gvaido.

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je pobijedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobijedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbjednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke.

Kasnije je policija prekinula da rastjeruje demonstrante i primjenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.