latinica  ћирилица
20/08/2020 |  12:22 ⇒ 13:15 | Autor: N1

Galić: Moramo zaštititi građane, iz Hrvatske vraćeno 2.000 migranata

Načelnica Sektora kriminalisticke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Snežana Galić, rekla je da je 2.000 migranata prebačeno iz Hrvatske, dok se iz Republike Srpske prebaci 300 njih sedmično.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Naredba Operativne grupe je juče donesena. Tek danas će zasjedati Štab i donijeti odluke na koji način će biti provođene. Od 2018. godine nalaze se patrole na ulazu u USK. Prema našim procjenama, oko 7.000 migranata nalazi se po ulicama i napuštenim objektima, dok 3.000 migranata je u kampovima. Dakle 10.000 migranata - rekla je Galićeva za N1.

Kako navodi, imaju evidentirane slučajeve gdje je Hrvatska u Unsko-sanski kanton vratila 2.000 migranata u prvih sedam mjeseci ove godine.

- Što se tiče entitetske granice sa Republikom Srpskom, broj migranata koji dolazi sedmično otprilike je 300 migranata. To su granice na Ključu, Bosanska Otoka i Bosanska Krupa. Ali migranti takođe dolaze i iz Sarajeva. O svemu smo obavještavali redovno Ministarstvo bezbjednosti BiH, FUP, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela. U Kanton propuštamo samo ugrožene kategorije porodice sa djecom - navela je ona.

Kaže da moraju raditi i biti na usluzi građanima, te spriječiti sukobe građana i migranata.

- Ali i zaštiti imovinu građana USK. Iscrpljeni su policijski službenici ali nastavljamo raditi. I građani su na izmaku snaga i svjesni smo toga. To pokazuju dešavanja u Velikoj Kladuši. Poručujemo građanima da moraju dobositi odluke hladne glave i pozivamo ih da pomognu policiji da legalnim putem donesemo najbolja rješenja - objasnila je ona.

Kako je navela, trenutno nedostaje 150 službenika Upravi policije USK.

- Kada je u pitanju pomoć ostalih policijskih agencija, ne mogu reći da smo imali neku veći pomoć. Sve na nama, teret je na policiji USK i moramo se boriti sami na svom terenu – navela je Galićeva.