latinica  ћирилица
21/08/2020 |  18:11 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Situacija nepovoljna, privatne žurke najveći problem (VIDEO)

U Republici Srpskoj još tri lica preminula su od posljedica infekcije kovidom 19, a sa posljedim presjekom na virus korona pozitivno je još 139 lica.
Korona - Foto: RTRS
KoronaFoto: RTRS

S obzirom na brojeve, struka upozorava da epidemiološka situacija nije povoljna, te da su privatne zabave i dalje najveći uzrok toga.

O epidemiloškoj, ali i o ekonomskoj situaciji u Srpskoj, danas je razgovarao i Glavni koordinacioni tim.

Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj nije dobra, ali je zdravstveni sistem adekvatno opremljen i dobro podnosi opterećenje pod kojim se nalazi - zaključak je Glavnog koordinacionog tima.

S ozbirom na ekonomske izazove, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović pohvalila je činjenicu da je budžet likvidan i da redovno izvršava svoje obaveze. Planira se i budžet za narednu godinu i u tom planu za sada nema smanjenja plata u javnom sektoru.

- Naše opredjeljenje jeste da očuvamo postojeći nivo plata, a da različitim intervencijama i posredstvova fondova pomognemo očuvanju lokalnih zajednica i privrede. Ono što će se dešavati u Srpskoj biće kao i u ostalim zemljama - rekla je Cvijanović.

I predsjednica, ali i Glavni koordinacioni tim odbacili su kao netačnu tezu o odgovornosti Republike Srpske za to što BiH nije dobila 250 miliona evra od Evropske unije za saniranje posljedica epidemije, očekujući da ta sredstva budu na raspolaganju do kraja godine. Sa stanovišta zdravstvenog sistema sada je najveći izazov organizovati odmor za najopterećenije zdravstvene radnike.

- Na njima jeste najveći teret i to se svakako vidi. Razgovaraćemo sa predstavnicima zdravstvenog sektora i naših zdravstvenih ustanova, da vidimo na koji način da obezbijedimo rasterećenje - navela je Cvijanović.

O ozbiljnosti situacije najjasnije govore brojevi. Sa posljednjim presjekom u Srpskoj je 2.681 aktivan slučaj infekcije, a od početka epidemije do danas broj potvrđenih slučajeva iznosi 6.648. Svakog dana raste i broj preminulih, pa on sada ukupno iznosi 227.

Najveći uzrok povećanju ovih brojeva i dalje su privatne žurke, zbog čega u Institutu za javno zdravstvo apeluju na odgovornost svakog pojedinca, posebno jer slijedi početak školske godine.

- Ogroman broj djece će doći u školske klupe, samim tim svi građani moraju biti svjesni odgovornosti prema samoj djeci, ali i prema samoj epidemiološkoj situaciji u ovom trenutku. Pogoršanje epidemiološke situacije u određenim sredinama može voditi ka zatvaranju škola ili ograničavanju rada škola i ne smijemo dozvoliti da se to desi - rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta.

Prema posljednjem presjeku, pojedinačno, Banjaluka sa 23 nova slučaja, ponovo bilježi najveći broj pozitivnih. Slijede je Gradiška sa 14 i Prijedor sa devet novopotvrđenih.

Dok se očekuje isporuka 20.00 testova koji su kupljeni podsredstvom UNDP-a, u Institutu kažu da je više od 10.000 testova trenutno na raspolaganju, a građanima upućuju apel.

- Molim naše građane koji se testiraju i koji se upućuju na testiranje da se ne kreću nakon što se testiraju i da ostanu u svojim kućama, jer ako se kreću direktno utiču na širenje samog virusa - apelovala je Јelena Đaković Dević, epidemilog u Institutu.

U narednim danima Institut za javno zdravstvo Srpske, lokalne krizne štabove obavijestiće o mjerama koje mogu primijeniti u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, ali i preventivno, prije nego što do pogoršanja dođe.