latinica  ћирилица
21/08/2020 |  19:00 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Kinezi zainteresovani za otkup mesa (VIDEO)

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac završio je dvodnevnu posjetu Bijeljini. On je danas razgovarao sa predstavnicima Gradske uprave, proizvođačima i zainteresovanim investitorima o mogućnostima plasmana mesa i mesnih prerađevina na inostrano tržište.
Meso - Foto: RTRS
MesoFoto: RTRS

ZP komerc iz Vršana, kao jedan od lidera prerade mesa u Republici Srpskoj, nada se da će u narednom periodu početi izvoz junadi u Tursku. Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH najavljuju da će uskoro doći do rješenja ovog problema.

Ljubiša Rosić, direktor mesne industrije ZP Komerc, kaže da Srbija počinje izvoz mesa u Tursku, te da se očekuje da bi i izvoz iz BiH mogao početi za desetak dana.

Košarac kaže da su evidentni viškovi tovne junadi.

- Samo individualni proizvođači u Bijeljini imaju preko 2.000 komada junadi, što dovoljno govori o činjenici da treba raditi na tome da se na adekvatan način oslobodimo viškova u primarnoj proizvodnji i time zaštitimo naše kapacitete i omogućimo im dalji nastavak aktivnosti u tom smislu - ističe on.

Otvaranje novih inostranih tržišta primarni je zadatak svih nadležnih institucija. U Bijeljini je održan sastanak sa predstavnikom iz Kine, koji je zainteresovan za otkup mesa.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba rekao je da je saradnja sa Kinom dobra i da postoji ugovor o veterinarskoj saradnji sa tom zemljom.

- Sada smo u fazi ispunjavanja upitnika za meso, a dosad već neke sa njima imamo završene - za mlijeko, med... Nadam se da ćemo u roku od sedam dana završiti upitnik za meso i poslati ga kako bi kineska kompanija mogla doći do naših proizvođača, a kako bi se izvezlo meso u Kinu - rekao je Kalaba.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da na teritoriji ovog grada ima veliki broj utovljene junadi i svinja i sva nastojanja su usmjerena da se nađe neko gdje bi usmjerili proizvode.

Proizvođačima je potreban stabilan plasman i siguran ugovor, kaže Košarac, i najavljuje da će u tom pravcu Ministarstvo raditi zajedno sa ostalim nadležnim institucijama.

- Kompanije će same odlučiti da li će da posluju sa Turskom, Kinom, Rusijom, ili nekim drugim tržištem. Uloga institucija je da osigura plasman na ta tržišta, a poslovna politika kompanije je koje od njih će izabrati. Naša je obaveza da obezbijedimo tržište i međunarodne ugovore - kaže Košarac.

Košarac je posjetio i predstavnike preduzeća Mesoprodukt, koji su zainteresovani da sa svojim prerađivačkim kapacitetima budu dio spoljnotrgovinskog posla, prije svega sa Turskom.