latinica  ћирилица
21/08/2020 |  19:33 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Policija drumom, migranti šumom; Ekipa RTRS na entitetskoj liniji (FOTO/VIDEO)

Migrantska kriza iz dana u dan postaje sve veći problem za BiH. Situacija je posebno napeta u Unsko-sanskom kantonu gdje su česti incidenti.
Migranti kod Ključa -
Migranti kod Ključa

U Velikoj Kladuši počeli su protesti mještana koji traže od kantonalnih vlasti da ovaj problem što prije riješe. Kantonalni MUP postavio je punktove na ulaze u kanton i na međuentitetsku liniju, gdje od srijede ne dozvoljavaju prolaz migrantima.

Iz Republike Srpske poručuju da nema zadržavanja migranata u Srpskoj.

U Unsko-sanskom kantonu odlučili su da zaustave priliv migranata, postavljajući policijske patrole na granicama kantona. Kantonalne vlasti kažu da nemaju dovoljno ni sredstava ni ljudstva, a i smješataja za migrante je sve manje.

Јedan od punktova obišla je i naša ekipa. U razgovoru sa policijom dobili smo informaciju da je u toku dana zaustavljeno 27 migranata, koji su zadržani u kampu.

Naša ekipa razgovarala je i sa mještanima Ključa koji smatraju da im je ugrožena bezbjednost, jer su dosta puta bili svjedoci kako migranti svojim ponašanjem remete javni red i mir. Kažu da su i pomagali migrantima i da imaju saosjećanja za porodice, ali ne žele nasilno ponašanje u svom dvorištu.

Migranti, koji su zadržani na međuentitetskoj granici kod Ključa, kažu da im je krajnje odredište Evropska unija. Do tada, žele u Bihać, ali ih tamo ne prihvataju.

- Policija obavlja svoj posao, to nije problem. Vlasti Bihaća su problem, jer su ovdje loši uslovi - kaže jedan od migranata.

Na katastrofalne uslove upozaravaju i iz Crvenog krsta. Ponavljaju da kontrolni punkt nije kamp i da je odluka kantonalnih vlasti da zadrže migrante na entitetskoj liniji neprihvatljiva.

- Ova mjera koja je donesena, bez obzira na situaciju u kantonu, neće donijeti ništa novo. Mislimo da to nije uredu - kaže Sanela Klepić iz Crvenog krsta - Ključ.

Što se tiče Republike Srpske, stav je jasan - nema zadržavanja migranata na teritoriji Republike Srpske. Predsjednica Željka Cvijanović kaže da su stvari odavno izmakle kontroli, ali da će Srpska zaštititi svoje građane.

- Mi ćemo na svaki mogući način, koristeći sve što nam zakon dozvoljava, štititi teritoriju Republike Srpske u skladu sa zaključcima Vlade, koji kažu da ovdje neće biti nikakvih migrantskih naselja, kampova, sabirnih centara i bilo kakvog drugog organizovanog vida života za migrante, jer naprosto nismo u stanju da to organizujemo - rekla je predsjednica Srpske.

Situaciju je komentirasao i bošnjački član Predsjedništva Šefik DŽaferović koji je istakao da migrantskom krizom mora upravljati zajednički nivo vlasti, te da posebnu odgovornost na tom planu ima Savjet ministara.