latinica  ћирилица
22/08/2020 |  11:53 ⇒ 13:35 | Autor: RTRS

Loša godina za prijedorske pčelare

Ova godina za prijedorske pčelare veoma je loša. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, prinosa meda gotovo da nije ni bilo.

Najteži zadatak trenutno je adekvatna prihrana pčela i priprema pčelinjih društava za zimu, što zahtijeva velika finansijska ulaganja. Pčelari se nadaju pomoći nadležnih institucija.

Umjesto prinosa meda, prijedorski pčelari zbrajaju štetu! Zbog nepovoljnih vremenskih uslova pčele nisu mogle da iskriste proljećnu bagremovu pašu, pa su pčelari tokom čitave godine morali da obavljaju prihranu.

Prošla sezona je potpuno podbacila, a šta će donijeti nova, još je neizvjesno.

- Sa 1.avgustom je nastala nova sezona, samim tim i pčelinja društva se moraju pripremiti za uspješno zimovanje, sa zimskom dopunom hrane, sa tretiranjem društava protiv nametnika varoe - pojašnjava pčelar Dalibor Anđić.

Sve to iziskuje velika ulaganja i izdvajanja sredstava što će, u godini u kojoj prihoda gotovo da nije bilo, predstavljati veliki problem. Anđić kaže da će u najtežem položaju biti vlasnici velikog broja pčelinjih društava.

- Mi koji imamo neki dopunski izvir prihoda možemo to i nadoknaditi. Međutim, porodice kojima je isključiv izvor prihoda pčelarstvo, iz svog kućnog budžeta moraju povući neka sredstva, koja nisu mala, da bi uspješno prihranila i spremila društva za zimu - dodaje Anđić.

Pčelari upozoravaju da će nedovoljna prihrana neminovno dovesti do stradanja pčelinjih društava. Da bi uspjeli da prevaziđu aktuelne probleme, poručuju, neophodna je pomoć nadležnih institucija.

- Nadamo se da ćemo dobiti podsticaj od prijedorske gradske uprave i republički podsticaj. Koliki će biti ne znam, ali apelovao bih ovom prilikom da nam pomognu svi koliko mogu - istakao je Đuro Kunić, predsjednik Udruženja pčelara "Prva pčela" Prijedor.

Na podsticaj imaju pravo vlasnici sa 50 i više pčelinjih društava.

Pčelari su građanima uputili apel da obrate pažnju na kvalitet meda koji se trenutno nudi na tržištu, zbog mogućnosti pojave takozvanog lažnog, odnosno, krivotvorenog meda.