latinica  ћирилица
22/08/2020 |  16:23 ⇒ 18:32 | Autor: SRNA

Cikotić: Prisustvo velikog broja migranata ima "pozitivne efekte"?!

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić izjavio je da prisustvo velikog broja migranata "ima i pozitivan efekat", jer BiH "bilježi povećanu potrošnju".
Selmo Cikotić (Foto:avaz.ba) -
Selmo Cikotić (Foto:avaz.ba)

- Imate redukovan turizam ili neke poslove na jednoj strani, ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisustva migranata koji kupuju, troše... - rekao je Cikotić.

On smatra da BiH "vlada migrantskom krizom", te da je zahvalan vlastima u Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu što se trude da situaciju drže pod kontrolom.

Cikotić je naveo da BiH mora poštovati veliki broj međunarodnih konvencija, te slobode i prava migranata.

- Vrlo je izvjesno da ti ljudi nisu krenuli u avanturu zato što im je dobro tamo odakle potiču. Mnogi od njih nastradaju na tom putu - budu pretučeni, ranjeni, ubijeni, maltretirani, zlostavljani i drugo - rekao je Cikotić za Televiziju "Fejs".

On je dodao da Služba za poslove sa strancima identifikuje migrante i da je to složen proces jer se mnogi lažno predstavljaju.

Prema njegovim riječima, za readmisiju je potrebna kvalitetna identifikacija i sporazumi o readmisijama sa državama u koje bi migranti trebalo da se vrate.

- Dogovorili smo sa pakistanskim ambasadorom da pokrenemo procedure sporazuma o readmisiji - dodao je Cikotić.