latinica  ћирилица
23/08/2020 |  10:06 ⇒ 15:45 | Autor: SRNA

Špirić: Od Cikotića očekujem detaljan izvještaj o stanju migrantske krize

Izjava ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića da BiH vlada migrantskom krizom trebalo bi da upali sve alarme za uzbunu jer, ako ovo nije šala, onda imamo zvaničnu najavu da će svakim danom biti sve gore, ocijenio je u izjavi za Srnu predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

- Dok se stanovnici Velike Kladuše samoorganizuju i prave narodne patrole u pokušaju samoodbrane od napada i silovanja, ministar Cikotić prijedloge da se migranti uvedu u zakonske okvire naziva seksi idejama i vrlo je relaksiran. Ministar je nakon imenovanja imao dovoljno vremena da se slika i pozira, a sad očekujem da, u skladu sa našim zaključkom, pripremi informacije za plenarnu sjednicu Parlamentarne skupštine BiH o migrantskoj krizi - naglasio je Špirić.

On je istakao da će kao predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH tražiti od ministra Cikotića detaljan izvještaj o migrantskoj krizi jer se on poziva na međunarode konvencije u zaštiti prava migranata, a ne čini ništa da se zbog eskalacije migrantske krize zaštite prava građana BiH.

- Јedan ministar bezbjednosti ih je doveo u BiH, drugog smo ispratili jer nije dobio podršku u borbi protiv migrantske krize, a treći je mandat počeo pričom da su nam migranti najbolji turisti koji donose profit. Sve ovo upućuje na to da nema odlučnosti da se uhvatimo u koštac s ovom krizom - dodao je Špirić.

On očekuje da Cikotić brigu o ljudskim pravima migranata i humanitarnom aspektu ostavi nadležnom Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, a da se on drži sektora bezbjednosti i svojih ovlašćenja.

- Kao čovjek razumijem probleme svih izbjeglica, ali ne znam zašto ministar Cikotić lamentira nad nelegalnim boravkom migranata u BiH umjesto da preduzme korake u skladu sa svojim nadležnostima i da traži da ih odgovorne institucije registruju. Možda će ministar nekada ovako zavapiti i nad sudbinom izbjeglica i povratnika u Glamoč, Grahovo ili Bugojno - istakao je Špirić.

On je zaključio da su institucije BiH jedino mjesto gdje se može povesti ozbiljna polemika o ovom preozbiljnom pitanju i pozvao sve institucije da rade svoj posao u interesu bezbjednosti građana i poštivanja svih međunarodnih direktiva koje se odnose na problem migracija.