latinica  ћирилица
23/08/2020 |  19:36 ⇒ 24/08/2020 | 07:57 | Autor: RTRS

Za Cikotića je vraćanje migranata "zanimljiva i seksi ideja" (VIDEO)

Stav ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića da BiH vlada migranstkom krizom i da prisustvo migranata ima pozitivan efekat, jer se bilježi povećana potrošnja, naišla je na osude političara iz Srpske i Federacije. Vrhunac Cikotićevog razumijevanja migrantskog problema jeste njegova izjava da je čuo "zanimljive i seksi ideje" o vraćanja migranata u zemlju porijekla.
Selmo Cikotić - Foto: Screenshot
Selmo CikotićFoto: Screenshot

- Јa sam čuo mnoge zanimljive, seksi ideje da ih treba vratiti u zemlje porijekla - rekao je Cikotić, ali nije objasnio zašto legitiman proces readmisije ilegalnih migranata kod njega pobuđuje seksualne aluzije.

Teško je razumjeti i njegov stav da su pridošlice sa Bliskog istoka i Indijskog podkontinenta, maltene, strani investitori i turisti koji u vrijeme korone razvijaju privredu, naročito u Unsko-sanskom kantonu.

- Postoje pozitivni efekti prisustva migranata na tom prostoru, imate redukovan turizam ili neke poslove na jednoj strani, ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisustva migranata koji kupuju, troše - rekao je on.

Visoka zvaničnica SBB-a Edita Đapo poručila je Cikotiću da bi mu "bilo bolje da zatvori granice za migrante umjesto što relativizuje bezbjednosnu, humanitarnu i zdrastvenu opasnost koju predstavljaju po život u BiH". Optužila ga je da promoviše politiku SDA koja želi da migranti ostanu u BiH.

- Uvaženi ministre, vi možete uživati u "seksi idejama", ali vas pozivam da u interesu građana BiH i privrednika koji pokušavaju preživjeti u teškim vremenima, zatvorite granice za migrante, a otvorite za turiste i dijasporu. To što kažete da pomažu turizam, pitajte turističke radnike, pa će vam oni reći pravu istinu u lice - napisala je na Fejsbuku Đapo, koja je ministarka ekologije i turizma FBiH.

Lider SDP-a BiH Nermin Nikšić pozvao je Cikotića da se izvini javnosti, prije svega stanovnicima USK, zbog svojih nebuloznih izjava i da odstupi sa ministarske pozicije, ako ne ponudi plan rješenja migrantske krize.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da iza Cikotićeve izjave, da prisistvo velikog broja migranata ima pozitvan efekat, stoji podmukla politika Sarajeva.

- Nevjerovatno je da neko ko je na funkciji može tako nešto da izjavi. Ako je to tako, onda smo sve riješili. Neka ih vode sebi i vrše potrošnju ako hoće. Ovdje u Republici Srpskoj neće ništa trošiti - poručio je Dodik.

Kao da mu nije bilo dovoljno da readmisiju tumači kao "seksi ideju", a ilegalne migrante predstavlja kao dobroćudne turiste koji troše novac kod nas, Cikotić je bez ustezanja izjavio da vlasti u BiH kontrolišu situaciju, iako su migranti preplavili Bihać, Kladušu, Sarajevo, međusobno se tuku, ugrožavaju lokalno stanovništvo, upadaju u njihove kuće što je na kraju isproviciralo mještane Velike Kladuše da "uzmu stvari u svoje ruke".

- BiH vlada migranstkom krizom, ima relativno veliki broj migranata i oni se uglavnom nalaze u Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu - rekao je Cikotić.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da bi ova izjava trebalo da upali sve alarme za uzbunu jer, ako ovo nije šala, onda imamo zvaničnu najavu da će svakim danom biti sve gore. 

- Јedan ministar bezbjednosti ih je doveo, drugog smo ispratili jer nije dobio podršku u borbi protiv migrantske krize, a treći je mandat počeo pričom da su nam migranti najbolji turisti koji donose profit - istakao je Špirić.

Umjesto da brine o bezbjednosti domicilnog stanovništva, Cikotić lementira nad sudbinom migranata i brine za njihova prava i vrlo mudro koristi priliku da najavi regionalni sastanak sa ministarima unutrašnjih poslova zemalja okruženja o problemu ilegalnih migracija, valjda želeći sebe da predstavi kao ministara unutrašnjih poslova BiH, što mu je izgleda i primarni zadatak.