latinica  ћирилица
24/08/2020 |  10:39 ⇒ 10:52 | Autor: sputniknews.com

Ministarstvo odbrane Bjelorusije: Litvanija pokušala da naruši vazdušni prostor zemlje

Ministarstvo odbrane Bjelorusije izjavilo je da izvršen pokušaj narušavanja vazdušnog prostora zemlje od strane Litvanije i planira da uputi Viljnusu protestnu notu u vezi sa tim.
Radarski sistem ( Foto: Sputnik / Ivan Rudnev) -
Radarski sistem ( Foto: Sputnik / Ivan Rudnev)

- Ministarstvo odbrane obaveštava o pokušaju narušavanja vazdušnog prostora Republike Bjelorusije. Dana 23. avgusta oko 19.30 sati (18.30 po srednjoevropskom vremenu) dežurne snage ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane spriječile su provokaciju Republike Litvanije u oblasti naselja Volkovščina u Ošmjanskom okrugu - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane na Telegramu.

Prema navodima Ministarstva, sa teritorije susjedne zemlje lansirana je sonda sa osam balona sa antidržavnim simbolima. Ministarstvo je dodalo da je zahvaljujući dejstvima posada helikoptera Mi-24 dežurnih snaga protivvazdušne odbrane zaustavljen let balona bez korišćenja oružja.

- Vojno Ministarstvo pripremilo je odgovarajuće materijale i poslalo ih Ministarstvu spoljnih poslova Bjelorusije kako bi pripremilo notu litvanskoj strani - naglašava se u saopštenju bjeloruskog Ministarstva odbrane.