latinica  ћирилица
24/08/2020 |  15:29 ⇒ 15:56 | Autor: SRNA

Radončić: Nakon izjave Cikotića upitna koalicija sa SDA

Lider Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić rekao je danas da je posljednja izjava ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića o ileglanim migrantima potvrdila razloge razlaza sa SDA i naglasio da nema potrebe objašnjavati da li SBB nakon ovog treba da ostane u koaliciji sa SDA i na drugim nivoima.
Fahrudin Radončić - Foto: RTRS
Fahrudin RadončićFoto: RTRS

Radončić je napomenuo da su odnosi SBB-a sa SDA poremećeni nakon što je podnio ostavku na funkciju ministra bezbjednosti u Savjetu ministara i da je to prvenstveno uradio zbog neslaganja sa načinom rješavanja migrantskog pitanja.

- SDA je počela da problematizuje i čak ismijava način na koji sam ja dao ostavku, a vidjeli ste da je Cikotić juče uradio stvar koja je na nivou političke gluposti. Nazvao je deportaciju migranata `seksi varijantom`, što je glupost, ali je rekao jednu mnogo ozbiljniju stvar koja je potpuno potvrdila razloge mog razlaza sa SDA kada su migranti u pitanju - rekao je Radončić na konferenciji za novinare.

Om je istakao da su ilegalni migranti, kojih u ovom trenutku ima 10.000 nepoznatog identiteta i da ih je došlo još nekoliko puta toliko, predstavljaju prvorazredni bezbjednosni problem čije je rješavanje nacionalni interes BiH.

- Cikotić je rekao da su oni došli i da treba da pomažu turizmu u BiH. Nema potrebe da vam objašnjavam da li SBB nakon ovog treba da ostane u koaliciji sa SDA i na drugim nivoima - poručio je Radončić.

Radončić je istakao da mora početi legalna deportacija migranata, da se mora zaposliti 1.200 novih pollicajaca i poslati na istočnu granicu, te da teret migrantske krize moraju svi jednako podnijeti.

- Mi treba da napravimo šatorska naselja kao u Turskoj sa potpuno zatvorenim režimom, da nijedan ilegalni migrant ne smije da bude na ulici i maltretira naše stanovništvo i da, uz pomoć međunarodnih institucija, te šatore držimo pod kontrolom izvan gradova, a te ljude u šatorima. U pitanju su ilegalci, ljudi bez identiteta - rekao je Radončić i dodao da bi se time smanjile i međuentitetske i međubošnjačke tenzije.

Radončić je poručio da ministri iz SBB-a neće glasati u Vladi FBiH ni za jedno imenovanje dok se ne napravi nova parlamentarna većina bez te stranke.

- Neka SDA i HDZ imenuju kadrove iz DF-a. Јa nemam ništa protiv. Mi ćemo biti suzdržani - poručio je Radončić.

On je dodao da ministri SBB-a iz reda srpskog naroda "ne mogu dati ostavke jer bi ta Vlada FBiH bila neustavna, a kad se formira nova većina sav kadar SBB-a će dati ostavke".

- U Kantonu Sarajevo nakon ovoga što se dogodilo, nakon Cikotića, neće biti izbora dva nova ministra. Šta će biti sa tom Vladom, razmislićemo - rekao je Radončić.

Radončić je rekao da je uputio pismo predsjedavajućem Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije Nerminu Nikšiću u kome je zatražio hitno saslušanje direktora OBA zbog miješanja iz BiH u izbore u Crnoj Gori.

- Planiranim obavještajnim aktivnostima došlo je do miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore - rekao je Radončić.

On je podsjetio da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović za to miješanje optužio obavještajne centre u Beogradu, te da je jedan portal iz Srbije objavio intervju sa Arminom Cibrom - osobom iz Sarajeva, koja je više puta procesuirana i presuđena za kriminal.

- Potpuno je jasno da postoje svi elementi miješanja odavno stvorene grupe iz Sarajeva u unutrašnje stvari Crne Gore i miješanje u tamošnji izborni proces. Armin Cibra je projekat u koji je uloženo više miliona maraka i do sada je služio samo kao paravan za onemogućavanje poštenih izbora unutar BiH, odnosno FBiH - rekao je Radončić.