latinica  ћирилица
25/08/2020 |  16:28 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Trgovački lanci obećali podršku domaćoj proizvodnji (VIDEO)

Dok se očekuje nastavak spoljnotrgovinske saradnje sa Turskom i uhodava teren za otvaranje novih tržišta, u Sarajevu je održan sastanak ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca sa predstavnicima najvećih tržnih centara u BiH o plasmanu svježeg i rashlađenog mesa. Cilj je da se domaćim farmerima i mesoproizvođačima omogući plasman viška proizvoda na domaćem tržištu.
Sarajevo: Košarac sa predstavnicima trgovačkih lanaca u BiH - Foto: SRNA
Sarajevo: Košarac sa predstavnicima trgovačkih lanaca u BiHFoto: SRNA

Od viška je zaboljela glava. Pandemija je zaustavila tradicionalna masovna okupljanja, smanjila potrošnju i izvoz. Uvoz nije, pa su domaći farmeri u problemu! U muci i znoju proizvedeno, ne mogu da prodaju. Samo tovnih junadi više od 7.000, čeka kupca. I uzgajivačima, zbog prehrane, stvara dodatne troškove.

- Veoma je važno da u ovoj situaciji omogućimo da mesoprerađivači otkupljuju meso odnosno stoku od naših primarnih proizvođača, a da se finalna roba koju proizvode naši proizvođači i Republike Srpske i Federacije BiH nađe u domaćim tržnim centrima - rekao je Košarac.

Namjera je da bar 50 odsto domaćeg mesa i prerađevina završi na policama domaćih marketa. Vlasnici trgovačkih lanaca, bar tako kažu, nisu protiv. Ali pored kvaliteta i cijena mora da bude konkurentna. 

- Za krajnjeg potrošača bitno je, osim što ima domaće proizvode u ponudi, da ima i povoljnu cijenu proizvoda i to je nešto na čemu mora raditi cijeli lanac - kaže Edin Ibrahimović, izvršni direktor trgovačkog lanca Bingo.

A sve karike tog lanca, od proizvođača, preko klaonica i prerađivača, pa do prodaje, tvrde, kako rade na granici rentabilnosti. Podršku domaćoj proizvodnji, predstavnici trgovačkih centara ipak su obećali.

- Pokušaj je da se ne obmanjuju kupci, da se definišu proizvodi na policama, da kupci koji žele da kupe kvalitetnije i bolje domaće, mogu to da prepoznaju na polici - rekao je potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

Zbog viška proizvoda na tržištu, u Srpskoj traje interventni otkup. Putem Kompenzacionog fonda rezervisano je 2,5 miliona evra za ublažavanje pandemijskih posljedica.

U Ministarstvu spoljne trgovine, već ove sedmice očekuju ugovore o nastavku saradnje s Turskom. Nastojanje je da se izvozna kvota od 3.000 tona mesa uveća. Istovremeno analiziraju i parametre o mogućoj privremenoj zabrani uvoza svježeg i raslađenog mesa u BiH. Takvu inicijativu će, kaže Košarac, uputiti Savjetu ministara, ako već definisane mjere ne budu dale željene efekte.