latinica  ћирилица
25/08/2020 |  19:12 ⇒ 26/08/2020 | 10:14 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske sa Vučićem o pokušajima centralizacije BiH (VIDEO)

U Beogradu će sutra razgovarati najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske.
Sastanak u Palati "Srbija" - Foto: TANЈUG
Sastanak u Palati "Srbija"Foto: TANЈUG

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Vlade Ana Brnabić sa predsjednicom Srpske Željkom Cvijanović, predsjednikom Vlade Radovanom Viškovićem i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, razmatraće i ranije dostavljen dokument, u kojem se ukazuje na težak položaj Srpske unutar BiH, prouzrokovan intervencionizmom visokih predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda.

Dok bošnjački politički predstavnici poručuju da Republika Srpska dobro vodi računa o preduzetim koracima, Dodik ističe da niko ne može da prijeti Srbima.

Nakon što je zakazan sastanak, iz Srpske je poslat dokument predsjedniku Srbije, tačnije zaključci Narodne skupštine, u kojima se ukazuje na ustavno-pravni položaj Srpske, koji se mijenjao intervenconizmom međunarodne zajednice. Takođe, konstatuju se i neopravdani razlozi za unitarizaciju BiH i neophodnost vraćanja izvornom Dejtonu. Srpski član Predsjedništva BiH ukazaće i na dvostruke standarde, kada je riječ o Kosovu i Republici Srpskoj.

- Imate jedan proces u kome se na prostoru Srbije razgrađuje Srbija tako što joj se uzima Kosovo, a ovdje se razgrađuje Republika Srpska da bi se napravila nametnuta BiH. Eto poveznice, ne može biti veća. I u jednom i u drugom slučaju je srpski narod. I u jednom i u drugom slučaju srpska država - rekao je Dodik.

Pojedini mediji prenose da bi o ovom pitanju moglo biti razgovarano i na sastanku predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu, početkom narednog mjeseca, kojem bi trebalo da prisustvuje i američki predsjednik Donald Tramp.

Iz Sarajeva i ovaj put oštra retorika. Bošnjački član Predsjedništva Šefik DŽaferović ističe da Republika Srpska može biti samo administrativna jedinica unutar BiH, i da ne dolazi u obzir dovođenje u vezu statusa Kosova i Republike Srpske, poručivši da se o tome, kako je naveo, dobro vodi računa.

Dodik poručuje da DŽaferović nema autoritet da prijeti Srbima.

- Ma ko je on? On nije uopšte relevantan da to priča. To se nas uopšte ne tiče, on nije autoritet koji može koji bi mogao nešto da priča jer je 15. avgusta 1993. ili 1994. godine, o čemu postoje zapisi tadašnjeg Centra službi bezbjednosti Zenica, prisustvovao odsijecanju glava srpskim vojnicima što su radili mudžahedini. Nijednog trenutka nisam bio prisutan, niti gledao kada su stradali pripadnici drugih naroda. On ništa nije preduzeo i zaštitio ratne zarobljenike koje štiti međunarodna konvencija. Zašto ih nije zaštitio? Kako da mi vjerujemo u BiH koju on predstavlja? -upitao je Dodik.

Da napadi iz Sarajeva nemaju osnovu, tvrdi i predsjednica Srpske Željka Cvijanović. Ukazala je da je Srbija iskren partner Republici Srpskoj i dodala da su institucije opredijeljene za saradnju. Osim političkog razumijevanja, razgovori su uvod i u realizaciju projekata.

- Ugodno je znati da Republika Srpska ima Srbiju za partnera, Srbiju kojoj može da se obrati, koja će pomoći u rješavanju problema i da ima Srbiju koja će voditi računa o Srpskoj i koja ima takvu formalno-pravnu obavezu kao potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, ali i na osnovu Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama koje su proistekle iz Dejtonskog sporazuma - rekla je Cvijanović.

Na prava Republike Srpske ukazao je i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović koji je, povodom Informacije o položaju i o statusu Republike Srpske u BiH, izjavio da je riječ o političkom dokumentu u kojem se analitički i argumentovano ukazuje na kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, istakavši da Srpska ima pravo da štiti svoj ustavni položaj.