latinica  ћирилица
25/08/2020 |  19:21 ⇒ 26/08/2020 | 07:56 | Autor: RTRS

SDA naplatila desetine miliona evra za rješavanje migrantske krize (VIDEO)

Pokušaj da se nekom drugom fakturiše višegodišnja nesposobnost i promašaji SDA u borbi sa migrantskom krizom - tako u Republici Srpskoj ocjenjuju zaključke ove stranke u kojima insistiraju da se problem migranata rasporedi na cijelu teritoriju BiH i traže od SNSD-a i HDZ-a da, kako kažu, prestanu sa opstrukcijama u donošenju neophodnih odluka na nivou BiH radi boljeg upravljanja migrantskom krizom.
Migranti  (foto:banjaluka.net) -
Migranti (foto:banjaluka.net)

Zvaničnici Srpske podsjećaju da je SDA naplatila desetine miliona evra za rješavanje ovog problema, ali da taj novac nije došao do onih za koje je i namijenjen, već do pojedinih članova stranke.

SDA nije ozbiljan partner u pokušaju rješavanja migrantske krize, poručuje predsjednica Srpske Željka Cvijanović. To, kaže, potvrđuje i besmislena priča ministra iz ove stranke u Savjetu ministara o povećanju potrošnje od kada su došli migranti.

Takođe, smatra da je istorija djelovanja Stranke demokratske akcije problematična, počevši od vremena dolaska stranih ratnika na ove prostore do danas kad se ne vidi njihova jasna opredijeljenost za rješavanje problema migranata.

- Sa druge strane, ako je već u pitanju rješavanje, oni zauzimaju vrlo važne pozicije na nivou Savjeta ministara i na nivou BiH, ali isto tako i na nivou FBiH i kantona, tako da se od njih očekuje da rade i doprinose pronalaženju rješenja, a ne otežavanju situacije - kaže Cvijanović.

O čemu sad da se dogovaramo u vezi sa migrantskom krizom sa Strankom demokratske akcije, pita premijer Srpske Radovan Višković reagujući na zaključke SDA u kojima navode da se problem migranata mora rasporediti na cijelu teritoriju BiH i da politički zvaničnici u vezi sa ovim mora da sjednu za sto.

Podsjeća da takvih ponuda nije bilo kada je Stranka demokratske akcije prije nekoliko godina dobila milione maraka od međunarodne zajednice za rješavanje migrantske krize, ali su nenamjenski potrošene.

- Na to ne treba trošiti riječi, stav Republike Srpske je po tom pitanju više nego jasan - poručuje Višković.

Svoje višegodišnje nesposobnosti i promašaje da se nosi sa teretom migrantske krize SDA sada fakturiše nekom drugom, kaže ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. Smatra da to potvrđuju i zaključci u kojima, između ostalog, ova stranka sada krivi Srpsku i traži od Tužilaštva BiH procesuiranje njenih zvaničnika zbog, kako je navedeno, pomaganja migrantima u transportu prema Unsko-sanskom kantonu.

- Kriva je zbog toga i policija Republike Srpske koja svakodnevno predano radi na terenu da bi stavili pod kontrolu svakog migranta koji se pojavi na teritoriji Srpske i ne dozvoli im da prave krivična djela i naruše miran život i bezbjednost građana Republike Srpske. A, naročito im smetam ja kao ministar unutrašnjih poslova koji je odgovoran za bezbjednost građana i zbog toga pozivaju Tužilaštvo BiH da pokrenu postupak protiv mene jer efikasno sa policijom štitim građane Srpske. Nikako im nije jasno kako je to moguće dok istovremeno u FBiH kriza eskalira iz dana u dan - kaže Lukač.

Stav Republike Srpske je poznat da na njenoj teritoriji neće biti migrantskih centara i da Srpska migrantima može da bude samo tranzit, ponavljaju iz SNSD-a. Zaključci SDA, kažu, nikoga ne obavezuju.

- Ti stavovi su licemjerni kada se zna da je SDA najodgovornija za sve probleme koji se odnose na migrantsku krizu. Stavovi SDA su jako značajni i obavezujući, ali isključivo za njene članove i ni za koga drugog - rekao portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

SDA umjesto u svojim redovima traži krivca u drugom, smatra i zamjenica predsjednika HD-a Borjana Krišto. Kaže da bi sve stvari, i kada je riječ o migrantskoj krizi, i radu parlamenta i Savjeta ministara, trebalo da budu rješavane sistematski i najbolje bi bilo kada bi to SDA poštovala.