latinica  ћирилица
26/08/2020 |  18:41 ⇒ 18:58 | Autor: RTRS

Dodik: Bošnjaci žele migrante u BiH (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da odgovornost za migrantsku krizu treba da snose oni koji su ohrabrili migrante da napuste svoje domove i krenu ka EU.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik kaže da Bošnjaci žele migrante u BiH, što potvrđuje i izjava Selme Cikotića, ministra bezbjednosti BiH, ali da Republika Srpska to ne želi.

- U Republici Srpskoj nastavićemo da vodimo istu politiku i da pomognemo migrantima da nastave put ka EU - istakao je on.

Dodik je rekao da je migrantska kriza nastala jer je Zapad osjećao deficit u radnoj snazi i želio je da pridobije svježu i jeftinu radnu snagu. Kako je rekao, zapadne zemlje su prvo otvorile pa zatvorile granice, što je dovelo do krize jer migranti nisu uspjeli da uđu u EU.

- Zapadna Evropa je postavila žice i granice i ne prima migrante, a mi bismo trebali da budemo kolateralna šteta i da ih održavamo, ali mi to ne želimo da činimo - poručio je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska, bez obzira na apele da otvori prihvatne centre, ne može i neće to učiniti.

- Mislimo da odgovornost za to treba da snose oni koji su ih ohrabrili da napuste svoje domove i krenu ka EU - jasan je Dodik.

On kaže da je jasno da Srpska svojom politikom obezbjeđuje da migranti ne budu bezbjednosna i druga prijetnja.

- Ne činimo ništa što već ne čine Njemačka, Francuska i ostale zemlje. Onog trenutka kada su te zemlje osjetile da su migranti poblem one su zatvorili svoje granice. To smo i mi učinili - kaže Dodik.