latinica  ћирилица
27/08/2020 |  12:55 | Autor: SRNA

Kod Bratunca uhapšena dva lica zbog krijumčarenje migranata

Dva lica, osumnjičena za krijumčarenje migranata preko granice na rijeci Drini, uhapšena su na području Bratunca u koordinisanoj akciji Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/, u saradnji sa partnerskim institucijama Srbije.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su članovi međunarodne grupe za organizovani kriminal koja je prebacivala ilegalne migrante iz Srbije u BiH i dalje prema zemljama EU, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

- Oni su u okviru operativne međunarodne akcije "Veslo" pod istragom i osumnjičeni da su da su, djelujući sa njima poznatim osobama sa područja Srbije, učestvovali u planiranju, organizovanju i realizaciji krijumčarenja ilegalnih migranata sa teritorije Srbije na teritoriju BiH, preko vodene granice na rijeci Drini - precizirano je u saopštenju.

Ova lica su uhapsili policijski službenici Sipe, u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i asistenciju Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH, a prema nalogu tužioca.

U saopštenju je navedeno da, prema dostupnim informacijama, veliki procenat ilegalnih migranata na području BiH u zemlju ulazi upravo preko granice na rijeci Drini, uz pomoć lica koja, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vrše nezakonite radnje na prevozu i krijumčarenju migranata.

- Međunarodnu akciju kodnog naziva "Veslo", Tužilaštvo BiH i Sipa sprovode u saradnji sa policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije - istaknuto je u saopštenju.

Do sada je tokom rada na predmetu "Veslo" na teritoriji BiH i Srbije uhapšeno ukupno 18 osumnjičenih pripadnika grupe za organizovani kriminal koji se sumnjiče da su organizovali i učestvovali u krijumčarenju najmanje 245 migranata iz Srbije u BiH.

Iz Tužilaštva BiH dodaju da je tokom rada na predmetu podršku pružio Policijski centar Јugoistočne Evrope - SELEC.

"Postupajući tužilac će, nakon što ispita osumnjičene, odlučiti o daljim aktivnostima u ovom predmetu", navedeno je u saopštenju.