latinica  ћирилица
27/08/2020 |  15:55 ⇒ 19:58 | Autor: SRNA

Prvačićima maske sa grbom Srpske (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u saradnji sa Republičkom upravom Civilne zaštite, podržao je inicijativu da za sve prvačiće u Republici Srpskoj budu izrađene zaštitne maske, koje su spremne i biće dostavljene svim školama u Srpskoj prije početka školske godine.
Učenici -
Učenici

Riječ je o Dodikovoj donaciji, a maske sa grbom Republike Srpske biće podijeljene u nastojanju da se širi svijest o potrebi zaštite najmlađih školaraca.

- Želimo da u vrijeme epidemije širimo osjećaj odgovornosti. Vjerujemo da će to njima biti interesantno jer se na svim maskama nalazi grb Srpske. Vjerujem da će ih koristiti za zaštitu svog i zdravlja njihovih roditelja, nastavnika i svih zajedno - rekao je Dodik.

On je zahvalio Republičkoj upravi Civilne zaštite koja je pomogla u realizaciji ove ideje.

Foto: RTRS

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je da je po ideji srpskog člana Predsjedništva BiH ova uprava, u saradnji sa "Sana Lineom" iz Kozarske Dubice uspjela da uradi zaštitne maske za sve prvačiće.

Foto: RTRS

On je naveo Novitović da će 10.000 zaštitnih maski biti dostavljeno za školama za 206 škola prema spisku koji je dostavilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

- Maske mogu da se peru, pamučne su i ekološka boja je na njima. Najbitnije je da se i u svijesti djece izgradi odgovornost. Ovo je primjer da zajedničkim snagama moramo djelovati u svim aktivnostima za sprečavanje širenja virusa korona u Republici Srpskoj - naglasio je Novitović.

Foto: RTRS

U osnovne škole upisano je 9.099 prvačića, a najviše ih je u Osnovnoj školi /OŠ/ "Branko Radičević" u Banjaluci, gdje će prvi razred pohađati 239 đaka, dok je u OŠ "Јosif Pančić" u Kozici, opština Oštra Luka, upisan samo jedan prvačić.