latinica  ћирилица
27/08/2020 |  17:35 ⇒ 17:40 | Autor: SRNA

Košarac: Neprimjerena galama iz Sarajeva zbog saradnje Srpske i Srbije

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da je Srbija garant mira i stabilnosti na ovim prostorima, kao i položaja Republike Srpske u BiH, te da ne vidi razlog zašto bi neko imao nešto protiv i dizao galamu zbog dobre saradnje Srpske sa Srbijom.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Mi smo zahvalni Srbiji i nemamo problem da to kažemo i ovdje u Sarajevu. Zahvalni smo Srbiji za pažnju koju poklanja svim građanima Republike Srpske, kao i za dobru institucionalnu saradnju - rekao je Košarac novinarima, komentarišući negativna reagovanja bošnjačke javnosti na jučerašnju posjetu rukovodstva Republike Srpske Srbiji.

Košarac smatra da je riječ o spekulativnim i politikantskim namjerama da se onemogući i ospori takva saradnja po svim pitanjima.

Kao primjer dobre saradnje između dvije zemlje, Košarac je naveo i razmišljanja o realizaciji nekih zajedničkih privrednih projeketa, kao što je gradnja aerodroma, industrijskih zona, kao i pomoć zdravstvenom sektoru Republike Srpske.

- Osporavati iz Sarajeva određene akte koje su donijele institucije Republike Srpske potpuno je neprimjereno, zlobno i pakosno. To je izraz nemoći onih koji to osporavaju. Ti akti nisu nastali u ćošku, već su doneseni u skladu sa Ustavom u institucijama Srpske u kojoj jednako participiraju predstavnici sva tri naroda. Bošnjaci su bili protiv, ali su učestvovali - naglasio je Košarac.

On je dodao da to govori o demokratskom pristupu da se kroz ustavne pozicije u Republici Srpskoj donose akti u interesu svih građana Srpske.

- Smatram da je ovdje riječ o nepotrebnim napadima i mislim da treba razvijati saradnju sa zemljama okruženja. Činjenica da je dokument dostavljen i Hrvatskoj govori o tome da je potrebno razvijati regionalnu saradnju - naveo je Košarac.

Ukazujući da je probosanska politika u Sarajevu od Hrvata napravila politički problem u BiH, Košarac je rekao da se isto to željelo napraviti i sa Srbima, kroz odluke Ustavnog suda BiH i kroz niz drugih primjera intervencionizma visokog predstavnika u BiH.

- Ako je Srbija garant, a jeste, zašto onda ne treba da zna kako se sprovodi mirovni sporazum, odnosno šta radi visoki predstavnik u BiH? - upitao je Košarac.

On je istakao da je Republika Srpska potpuno posvećena miru i stabilnosti na ovim prostorima.

- Mi nekome ne prijetimo ratom, zašto će nekome rat na ovim prostorima? I Bošnjaci se smiju svojim liderima kada prizivaju rat ili neke druge vrste destrukcije. Ovdje nikome nije do rata, ovdje ljudi žele da žive od svog rada - kaže Košarac.