latinica  ћирилица
27/08/2020 |  19:12 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Nastavljeno premještanje migranata iz USK u Republiku Srpsku (VIDEO)

Nastavljeno je premještanje migranata iz Unsko-sanskog kantona u Republiku Srpsku.
Migranti -
Migranti

Kako nezvanično saznajemo, u toku dana stiglo je oko 10 autobusa iz Bihaća.

Na međuentitetskoj liniji, na putu Novi Grad-Bosanska Otoka, kantonalna policija zabranjuje ulazak migranata, istovremeno ih prevozeći iz Bihaća, tako da je, kako saznajemo, tokom noći ovdje boravilo njih oko 150.

Mještani zaseoka Prokop, koje se nalazi u FBiH nedaleko od granice sa Srpskom, kažu da se plaše za svoju bezbjednost i da su svjedoci da policija USK svakodnevno dovozi migrante iz Bihaća.

Policijska patrola MUP-a Republike Srpske obilazi teren u cilju zaštite lokalnog stanovništva.

Na međuentitetskoj granici su migranti iz Avganistana, Pakistana, Maroka, Sirije... Svjedoče da ih policija Unsko-sanskog kantona autobusima i službenim vozilima prebacuje iz Bihaća do zaseoka Prokop, u neposrednoj blizini međuentititske granice. Tvrde da je neke od njih policija pretukla.

- Dva puta sam došao pješke u Bihać, policija me je uhvatila i vratila ovdje. Uhapšen sam u Bihaću i vraćen ovdje autobusom. Danas je ovdje došlo pet autbousa - kaže Pakistanac Ćazeb.

Mještani Prokopa kažu da su zabrinuti za svoju bezbjednost. Ističu da neko stalno mora da bude u kući, kako ne bi došlo do provala. Potvrđuju da kantonalna policija već nekoliko dana dovozi migrante na liniju razgraničenja.

U MUP-u Unsko-sanskog kantona danas nisu odgovarali na naše pozive.