latinica  ћирилица
28/08/2020 |  16:26 | Autor: SRNA

Za 15 dana podjela priplodnih junica

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas u Donjem Žabaru da će prvi kontigent od 200 gravidnih junica, koje se nalaze u karantinskom smještaju, u narednih 15 dana biti distribuisan u šest hercegovačkih i isto toliko opština na području Sarajevsko-romanijske regije.
Donji Žabar - Boris Pašalić - Foto: SRNA
Donji Žabar - Boris PašalićFoto: SRNA

Pašalić je rekao da je riječ o junicama rase simental i sivo tirolsko goveče, da je jedan dio nabavljen u Češkoj i Austriji, te da je ovo dio projekta podrške malim i srednjim proizvođačima mlijeka Republike Srpske.

- Vrijednost samog projekta je nešto više od milion KM. Od toga pola miliona izdvaja Ministarstvo poljoprivrede, a ostatak sami proizvođači, lokalne zajednice i mljekara Pađeni - istakao je Pašalić.

Pašalić je rekao da će ministarstvo nastaviti sa ovim aktivnostima s ciljem ukrupnjavanja gazdinstava, ali i zadovoljenja potreba mljekare Pađeni, koja ima potrebu za povećanjem proizvodnje i proširenjem kooperantske mreže.

- Vrijednost ovih junica je negdje oko 5.000 KM u prosjeku, zavisno o kojoj se rasi radi. Zaista smo se uvjerili da su naše kolege koje su išle u Austriju i Češku izabrale veoma dobar materijal. Zadovoljni smo genetskim potencijalom ovih junica i sigurni smo da će ta proizvodnja biti izvjesna - kaže Pašalić.

On je napomenuo da je podjela organizovana tako da svaka porodica dobije po jednu junicu, uz ispunjene određenih kriterija, prije svega, da već imaju nekoliko krava u muži.

Pašalić je naveo da proizvodnja mlijeka u Srpskoj značajno raste, te da to znači da se sada više radi na produktivnosti.

- Moramo da pokušamo da dobijemo nekoliko tačaka u Republici Srpskoj gdje bismo imali farme na kojima nastaje dobar genetski materijal. Izmjenom zakona o stočarstvu, koje je trenutno u proceduri, stvorićemo dobar osnov da se tim pozabavimo - istakao je Pašalić.