latinica  ћирилица
28/08/2020 |  19:41 ⇒ 29/08/2020 | 08:09 | Autor: RTRS

Svaki uspjeh Srbije - uspjeh Srpske; Odnosi nikada bolji (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je svaki uspjeh Srbije istovremeno i uspjeh Srpske, te da međusobni odnosi nikada nisu bili bolji.
Intervju: Gost Željka Cvijanović, predsjednica Srpske - Foto: RTRS
Intervju: Gost Željka Cvijanović, predsjednica SrpskeFoto: RTRS

- Za Srpsku je važna tako dobra veza i razumijevanje. Ovo je najbolji period komunikacije i saradnje koja se ogleda u svim oblastima. Sve dobro što se u Srbiji dešava je uspjeh i Republike Srpske i sve što je uspjeh Srpske je istovremeno i uspjeh Srbije. Takve odnose treba njegovati jer ne postoji prirodnija veza od te - istakla je predsjednica Srpske u intervjuu za RTRS.

Ona je istakla da je zahvalna institucijama Srbije na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem što su se stavili na raspolaganje i uspjeli da realizuju sve što je planirano.

Cvijanović kaže da Vučić razumije situaciju u BiH i kompleksnost odnosa, ali i do čega je dovelo nepoštovanje Ustava i slova Dejtona.

Ona ističe da se Srbija ne miješa u unutrašnja pitanja, ali da, kao garant Dejtonskog sporazuma, ima obavezu i pravo da se informiše.

Kada je riječ o kritikama političkog Sarajeva, predsjednica Srpske kaže da iza svega stoji potreba da se svaki pozitivni korak obezvrijedi. Ističe da bošnjački političari bespotrebno dižu galamu.

- Kada oni galame, znam da smo uradili dobar posao - poručuje Cvijanović.

Predsjednica Srpske dodaje da nisu tačne priče bošnjačkih političara o tome da su zvaničnici Srpske došli u Beograd sa jednom misijom, a vratili se bez postignutog cilja.

- Nikada se nije desio nijedan sastanak sa rukovodstvom Srbije, a da se nije ispunila naša misija. Bošnjački političari u svakoj našoj misiji prizivaju rat. "To se neće desiti bez rata" - toliko puta sam to čula od istih bošnjačkih političara - navodi Cvijanović.

Predsjednica Srpske je poručila da Republika Srpska brani Dejtonski mirovni sporazum, te da BiH može da funkcioniše jedino kao decentralizovana zemlja, onako kako je i zamišljena i formirana.

Ona je napomenula da se u Srbiji uvijek razgovara o stvarima korisnim za Srpsku, kao i za Srbiju, za život građana i funkcionisanje lokalnih zajednica.

- Razgovaramo o svim temama važnim za život i funkcionisanje Republike Srpske i Srbije koja je najozbiljnija država na Balkanu. To je ono što nekima smeta - istakla je Cvijanović.

Srbija je, dodala je ona, opstala uprkos raznim torturama i egzibicijama koje su pravljene, pregovorima koji su nametani, oduzimanju teritorije, sankcionisanju i svemu drugom što je rađeno.

- Mi smo ponosni što Srbija uspijeva da se odupre i ovoj epidemiološkoj krizi koja je bacila na koljena i razvijene eropske zemlje. Pogledajte stanje u Evropi i malo dalje - dodala je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o susretu predstavnika Srpske i Srbije, kaže ona, čuje se toliko laži i podmetanja, a, nažalost, i od nekih iz Republike Srpske.