latinica  ћирилица
31/08/2020 |  13:41 | Autor: SRNA

Drljača: O migrantima uskoro sa predstavnicima MUP-a

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je danas Srni da očekuje da će uskoro biti organizovan sastanak sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u vezi sa instrukcijama oko rješavanja problema povećanog broja migranata na entitetskoj granici.
Miroslav Drljača - Foto: SRNA
Miroslav DrljačaFoto: SRNA

On je ponovio da nema nikakavih uslova za boravak migranata na entitetskoj granici, napominjući da su ti ljudi na otvorenom, na poljoprivrednom zemljištu i u šumi, da dolazi jesen i da će situacija biti teža.

Drljača je naveo da će na sastanku sa predstavnicima MUP-a Srpske insistirati da se ova situacija riješi što prije, jer svako oduglovlačenje ne ide u prilog stanovnicima Novog Grada.

- S obzirom na to da sutra počinje nastava, roditelji će imati obavezu da dovode djecu u područnu školu u Blatni i da ih odvode iz škole. To se dešava i prije početka nastave, odrasli ne puštaju djecu samu u dvorište, niti ih ostavljaju samu u kući jer postoji bezbjednosni rizik - naglasio je on.

Drljača kaže da policija u Republici Srpskoj prati situaciju na entitetskoj granici i da do sada nije bilo ekscesa.

- Različite su procjene o broju migranata na entitetskoj granici, oni se kreću, pokušavaju da, koristeći šumske puteve, zaobiđu punktove policije i idu prema Bihaću i granici sa Hrvatskom - naveo je on.

Prema njegovim riječima, juče je određeni broj migranata pokušao da prođe prema Bosanskoj Otoci, ali ih je vratila policija iz Unsko-sanskog kantona.

- Ne može se reći da migranata nema u naselju Blatna, jer oni prolaze i idu u nabavku namirnica i to je problem - dodao je Drljača.

Policija Unsko-sanskog kantona od prošle sedmice prevozi migrante na entitetsku granicu, zbog čega je njihov broj tamo povećan.

Migranti su pored magistralnog puta Novi Grad-Bosanska Otoka, u poljima, na pruzi i obližnjim šumama.

Mještani Blatne organizovali su u petak, 28. avgusta, prvo mirno protesno okupljanje, da bi ukazali na ovaj problem.