latinica  ћирилица
01/09/2020 |  18:25 ⇒ 19:25 | Autor: SRNA

Pašalić: Premija za mlijeko svakog prvog u mjesecu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da proizvođači mlijeka u Srpskoj svakog prvog u mjesecu imaju uredno isplaćene premije što im omogućava zaduženja i planiranja proizvodnje i finansijskih tokova.
Boris Pašalić - Foto: SRNA
Boris PašalićFoto: SRNA

- Mi ćemo i ubuduće nastaviti podržavati naše proizvođače mlijeka - rekao je Pašalić novinarima u prijedorskom naselju Marićka gdje je posjetio dva ovdašnja imanja na kojima se proizvodi mlijeko.

On je podsjetio da je danas isplaćena premija za mlijeko od 2,5 miliona KM.

Pašalić je naveo da je mljekarstvo vjerovatno najsloženija poljoprivredna proizvodnja koja podrazumijeva rad od 24 časa i koja generiše i proizvodnju hrane za te muzne krave i prihranu podmlatka i materijale za tov.

- Premije za kozje mlijeko smo povećali na 0,40 KM, a premija za kravlje mlijeko je 0,25 KM po litri. Ranije je ta premija bila izjednačena, ali zbog količine mlijeka i same tehnologije proizvodnje ta podrška, kada je u pitanju proizvodnja kozjeg ali i ovčijeg mlijeka, je nešto veća i mislim da je to jedna perspektivna oblast na području prijedorske i banjalučke regije - dodao je Pašalić.

Dragoslav Radanović proizvodnjom mlijeka bavi se od 2000. godine i danas ima 25 grla od kojih je 12 muznih krava.

- Saradnja sa Ministarstvom nam je bila dobra oduvijek i zadovoljstvo nam je što nas je ministar danas posjetio i izdvojio svoje vrijeme i pokazao dobru volju da porazgovara sa nama šta nam može pomoći i kako - rekao je Radanović.

Radivoj Piljić bavi se proizvodnjom mlijeka od 1998. godine i danas ima 21 grlo.

- Koristim ove podsticaje za mlijeko i ove godine sam od mljekare dobio plug, što nam je mnogo olakšalo posao. Mlijeko plasiram u dubičku mljekaru, od četiri do šest hiljada litara mjesečno - naveo je Piljić.

Pašalić sa saradnicima prethodno je posjetio fabriku drvoprerade "Mastervud" u Kozarcu i farmu koka nosilja u vlasništvu Dragana Babića u Rasavcima, a obišao je i poljoprivredne proizvđače koji u centru Prijedora izlažu i prodaju svoje proizvode na višednevnoj manifestaciji "Plodovi ljeta".