latinica  ћирилица
01/09/2020 |  19:43 ⇒ 02/09/2020 | 10:24 | Autor: RTRS

Ko kontroliše trošenje novca za migrante? (VIDEO)

Od 2016. godine do danas na jedinstveni račun institucija BiH uplaćena su nepuna četiri miliona KM donatorskih sredstava za pomoć u rješavanju migranstke krize dok je Međunarodnoj organizaciji za migrante koja djeluje na prostoru BiH direktno doznačeno 70 miliona evra ili 140 miliona KM.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Delegat u Kluba Srba Dom naroda PS BiH Dušanka Majkić kaže da je šokirana podatkom da BiH nema kontrolu nad tim sredstvima što otvara mogućnost za zloupotrebe i mahinacije donatorskim novcem.

Јavnost je danas konačno saznala koliko se novca iz inostranstva slilo u BiH za pomoć u rješavanju migrantske krize. Na zvanične račune bh. institucija u posljednje četiri godine uplaćena su nepuna četiri miliona, precizirao je ministar Vjekoslav Bevanda.

U isto vrijeme mimo tih računa, EU je od 2017. godine Međunarodnoj organizaciji za migrante direktno uplatila blizu 140 miliona KM.

- Ova sredstva se uglavnom uplaćuju na račun IOM-a, za plaćanje zakupa, za hranu. Lijekove i plate zaposlenih u IOM-u. Nemam podatke o drugim međunarodnim donatorima - izjavio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić.

Nepotpuni podaci o sredstvima koja stižu iz inostranstva za saniranje migrantske krize kao i izostanak transparetnosti njegovog utroška "zvone na uzbunu", kaže delegat Dušanka Majkić, jer se u BiH teško može upratiti trag novca na zvaničnim računima, a kamoli onog koji se slijeva u "sivoj" zoni.

- To je podatak koji bi zabrinuo svakog građanina ove zemlje. Dakle, jedan ogroman prostor za korupciju. Šta nam zapravao to govori, ko upravlja migrantskim procesima u BiH? Upravljaju oni kojima nije stalo da se riješi pitanje migranata i zbog čega je bivši ministar bezbejdnosti otišao. Upravljaju oni kojima je stalo da migranti ostanu da bi sutra bili njihovi birači - poručila je Majkićeva.

Posljednji put IOM je u januaru ove godine informisao tada resornog ministra Fahrudina Radončića o utrošku sredstava koje su dobili od EU i drugih donataora za pomoć migrantima. Odbacili su bilo kakve spekulacije o zloupotrebi tog novca. Ipak sumnja ostaje.

- Ima tu zloupotreba u smislu nabavke prehrambenih artikala, potpisivanje ugovora o zakupu prostora. Mislim na IOM, na njih prije svega, tačnije pojedince koji zloutrebljavaju situaciju u BiH i stiču protivpravnu imovinsku korist - izjavio je delegat u Kluibu Hrvata u Domu naroda PS BiH Zlatko Miletić.

U protekle četiri godine kroz BiH prošlo je desetine hiljada ilegalnih migranata. Predstavljaju bezbjednosni, humanitarni i zdrastveni problem i niko ne zna koliko su do sada koštali poreske obveznike u BiH. Hiljade ih i dalje čeka priliku da prebjegnu u EU od koje dobijamo mrvice pomoći.