latinica  ћирилица
02/09/2020 |  12:17 | Autor: SRNA

Zatvoriti migrantske kampove Bira i Miral

U Bihaću je danas na sastanku Operativne grupe za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona odlučeno da treba zatvoriti migrantske kampove Bira i Miral da bi bio izbjegnut nekontrolisani priliv migranata, izjavio je premijer USK Mustafa Ružnić.
Miral - Foto: RTRS
MiralFoto: RTRS

- Imali smo sjednicu Predsjedništva BiH gdje je konsenzusom donesen set zaključaka koji se tiču migracija, prije svega jačanja istočne granice, kontrole priliva migranata i njihovog kretanja kroz BiH. I ono što je najbitnije za područje USK, a to je njihovo izmještanje iz samih centara opština i gradova izvan naseljenih područja, te obezbjeđenje finansijskog seta za pomoć upravljanja migracijama - rekao je Ružnić nakon sastanka.

On je podsjetio da je u ponedjeljak održan radni sastanak predstavnika vlasti USK-a, predstavnika službi unutar Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i predstavnika međunarodnih organizacija, a na poziv resornog ministra Selma Cikotića.

- I na tom radnom sastanku donesen je određeni set zaključaka. Prvi jeste da Vlada USK, odnosno opština Velika Kladuša, grad Bihać, zajedno sa Ministarstvom bezbjednosti i predstavnicima međunarodnih organizacija idu u pravcu jačanja smještajnog kapaciteta kampa u selu Lipa i smanjenja migranata u Biri` i Miralu, a što ide u pravcu njihovog zatvaranja. Drugi nama jako značajan zaključak jeste taj da nema novog prijema i registracije migranata u ova dva centra - naveo je Ružnić.

Prema njegovim riječima, Operativna grupa danas je donijela set mjera koje će biti sprovođene na prostoru USK.

- Sve mjere koje su donesene na prethodnoj Operativnoj grupi ostaju na snazi. Pojačavaju se u pravcu da se zadužuje Uprava policije da pojača prisustvo policijskih službenika, posebno na ulazima u USK u mjestima Otoka i Velečevo, da se ni na koji način ne smije ugroziti bezbjednost građana zbog koncentracije migranata - rekao je Ružnić.

On je dodao da se zabranjuje prodaja karata migrantima za unutrašnji prevoz.