latinica  ћирилица
02/09/2020 |  17:22 ⇒ 17:27 | Autor: SRNA

Košarac uskoro sa Satlerom o otvaranju tržišta EU za meso iz BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je strateško opredjeljenje BiH otvaranje novih tržišta za izvoz crvenog mesa i da će narednih dana o odobravanju izvoza u zemlje EU razgovarati sa šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Satlerom.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

Košarac je ocijenio da potpisani ugovori dvije domaće kompanije o izvozu mesa na tursko tržište predstavljaju početak rješavanja problema u primarnoj proizvodnji mesa u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Podsjećajući da su kao posljedica pandemije virusa korona u BiH akumulirani viškovi primarne proizvodnje, on je istakao da je potrebno pronaći način da oni budu otkupljeni i da će s tim ciljem biti nastavljeni apeli da mesoprerađivači u Republici Srpskoj i FBiH u prvom redu prerađuju domaće meso.

- Smatram važnim da se obezbijedi da se naša primarna proizvodnja prerađuje u našim kapacitetima prerađivačke industrije u Republici Srpskoj i FBiH, ali i da je potrebno obezbjeđivati spoljnotrgovinski promet, kao što je to sada sa Turskom - rekao je Košarac novinarima.

On je naveo da je kao jedna od mjera Kancelariji za veterinarstvo naloženo da se pojača veterinarski nadzor i kontrola uvoza svježeg i rashlađenog mesa, te da su tržni centri zamoljeni da kupuju što više mesnih prerađevina domaće industrije.

- Generalna politika Savjeta ministara je da se zaštiti domaća proizvodnja", istakao je Košarac i dodao da bi jedno od mogućih rješenja mogle biti mjere ograničenja uvoza svježeg i rashlađenog mesa u BiH.

Košarac je uvjeren da ima dovoljno adekvatnih rješenja kojima će biti zadovoljene potrebe primarnih proizvođača i mesoprerađivačke industrije u Republici Srpskoj i FBiH.