latinica  ћирилица
02/09/2020 |  22:06 ⇒ 03/09/2020 | 10:19 | Autor: RTRS

Fazlić: EU licemjerna; Problem migrantske krize traje predugo (FOTO/VIDEO)

Sve što ne funkcioniše u BiH najbolje se vidi u Bihaću, izjavio je gradonačelnik ovog grada Šuhret Fazlić gostujući u Teleringu.
Šuhret Fazlić - Foto: RTRS
Šuhret FazlićFoto: RTRS

Smatra da problem migrantske krize traje predugo.

- Već treću godinu organi BiH ništa nisu uradili da riješe ovaj problem, Bihać nije dobio ni marku od organa BiH - istakao je Fazlić.

Smatra da iako finansijski pomaže, da je Evropska unija licemjerna, jer migranti iz Grčke preko Bugarske, Srbije, a zatim članice Hrvatske završe u Bihaću.

Očekuje da novi Ministar bezbjednosti sprovede zaključke koje su na zajedničkom sastanku podržali i u Predsjedništvu BiH.

On je dodao da dugoročno treba ojačati Graničnu policiju.

-  Granična policija tri godine govori da ih nema dovoljno. Tri godine oni govore to je zakon, pa možete zakon i promijeniti, nije to Biblija ili Kuran - kaže Fazlić.

Ističe da treba promijeniti zakon i uskladiti ga sa međunarodnim konvencijama.

Šuhret Fazlić (Foto: RTRS)

- Pričamo o zakonu, a prema policijskim izvorima imate 3.000 ljudi koji su ilegalnog statusa, nemaju dokument, a ušli su u državu. Pa uhapsite ga, stavite u zatvor. Sve to treba da rade agencije poput SIPA-e, OSA-e, Granične policije i Službe za strance i to treba da se uhoda. Ali bojim se da ću na kraju ja da imam probleme, i izvučem deblji kraj i krivičnu prijavu. Ili neki moj kolega, koji smo najmanje krivi, a oni koji su to sve generisali, koji su svojim neradom proizveli, će se zaštititi - naglasio je Fazlić.