latinica  ћирилица
03/09/2020 |  16:54 | Autor: SRNA

Utvrđen Nacrt zakona o slobodnim zonama Srpske

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o slobodnim zonama Republike Srpske kojim se uređuju uslovi za osnivanje i rad slobodnih zona, djelatnosti koje se mogu obavljati u slobodnoj zoni i uslovi za njihovo obavljanje, kao i prestanak rada slobodnih zona.
Vlada Srpske (@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Vlada Srpske (@Vlada_Srpske)Foto: Twitter

Osnovni razlog za donošenje zakona o slobodnim zonama je uspostavljanje i funkcionisanje slobodnih zona u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Efikasno poslovanje slobodnih zona doprinijeće poboljšanju poslovnog okruženja i povećanju konkurentnosti kao osnova za privlačenje investicija.

Kroz rad slobodnih zona biće omogućeno bolje iskorištavanje industrijskih potencijala, stvoriće se uslovi za uvođenje novih tehnologija i otvaranje novih radnih mjesta, što će biti od koristi za cjelokupnu privredu Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je i Informaciju o zbrinjavanju radnika u privrednom društvu "UNIS - fabrika cijevi" Derventa u stečaju. Zadužuje se Ministarstvo finansija da iz budžeta Republike Srpske za 2020. godinu ili iz drugih izvora sredstava koja se naplaćuju i raspoređuju preko sistema jedinstvenog računa trezora Republike, obezbijede 358.557 KM.

Od toga, 243.345,14 KM odnosi se na uplatu doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti radi ostvarivanja prava radnika privrednog društva "UNIS - fabrika cijevi" u stečaju kod Zavoda za zapošljavanje, a iznos od 115.212,53 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje Fondu PIO za 12 radnika koji sa tom uplatom ispunjavaju uslove za penziju, navodi se u saopštenju.

Za preostale radnike privrednog društva "UNIS - fabrika cijevi", koji budu naknadno ostvarili uslove za penziju, uplata sredstva na ime doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje vršiće se kroz pojedinačnu uplatu doprinosa prema pristiglim rješenjima Fonda PIO.