latinica  ћирилица
03/09/2020 |  22:39 ⇒ 22:40 | Autor: RTS

Mala Sofija konačno dobila najskuplji lijek na svijetu (FOTO)

Mala Sofija Markuljević je konačno dobila Zolgensmu - lijek za liječenje spinalne mišićne atrofije, najskuplji na svijetu i registrovan samo u Sjedinjenim Američkim Državama.
Djevojčica Sofija i njeni roditelji -
Djevojčica Sofija i njeni roditelji

Јednogodišnja Sofija Markuljević, koja je ujedinila humane ljude Srbije, stigla je 23. avgusta na liječenje u Los Anđeles, a sada je i dobila lijek Zolgensmu.

- Naš san je konačno postao stvarnost. Sve ono za šta smo se zajedno borili proteklih nekoliko mjeseci se isplatilo. Hvala svima vama koji ste bili dio naše borbe i hvala što ste i dalje uz nas - napisali su na Tviteru Sofijini roditelji.

Kako su roditelji male Sofije ranije najavili, predviđeno je da djevojčica u Americi ostane tri-četiri meseca.

Sofija Markuljević je rođena kao zdravo deijte, sa visokom ocjenom devet. Tokom prvog mjeseca života izgledala je kao i sve zdrave bebe, ali već u drugom mejsecu Sofija potpuno prestaje da pomjera ruke.

Sa dva i po mjeseca je utvrđeno da je u pitanju rijetka, ali izuzetno progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest - spinalna mišićna atrofija tip 1.

Lijek za ovu bolest je najskuplji na svijetu - košta nevjerovatnih 2.100.000 dolara i registrovan je samo u Americi.

Mjesecima je Srbija prikupljala novac za Sofijino liječenje, uključili su se brojne poznate ličnosti, kompanije, mediji. I prva pobjeda je postignuta - 30. jula Markuljevići su objavili da je novac prikupljen.