latinica  ћирилица
04/09/2020 |  16:58 ⇒ 20:46 | Autor: RTS

Potpisan sporazum sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti potpisali su u Bijeloj kući sporazum sa američkim predsednikom Donaldom Trampom o normalizaciji ekonomskih odnosa.
Vučić i Tramp u Bijeloj kući - Foto: Twitter
Vučić i Tramp u Bijeloj kućiFoto: Twitter

20.45 - Američki zvaničnici su u bliskom kontaktu sa zvaničnicima iz EU o sporazumu Srbije i samoproglašenog Kosova za normalizaciju ekonomskih odnosa, rekao je danas Ričard Grenel, specijalni savjetnik američkog predsjednika Donalda Trampa.

20.24 - Vučiću na poklon ključevi Bijele kuće

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp, simbolično je uručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ključeve Bijele kuće.

20.16 - Američki predsjednik Donald Tramp čestitao je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru samoproglašenog Kosova Avdulahu Hotiju na potpisivanju sporazuma u Vašingtonu, navodeći da su postigli napredak koji se činio nemogućim.

19.26 - Nisu bili laki dani za Srbiju, sve se ubrzava

- Ovo su bili ne laki za nas. Imaćemo i mnogo važne sastanke u Briselu, čekaju nas važni sastanci. Sve se ubrazava. Odavde idemo u Brisel, ne idemo kući u Beograd - naglasio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On se zahvalio ljudima u Srbiji, na podršci.

- Na brizi, što su vjerovali u nas i što vole svoju Srbiju. Srbija dobro ide naprijed -istakao je Vučić.

19.27 - "U ovom sporazumu nemamo čega da se stidimo"

Za Srbiju je ovo veoma važan sporazum i nemamo čega da se stidimo, pogotovo kad se ima u vidu da su SAD zemlja koja je priznala nezavisnost samoproglašenog Kosova, izjavio je predsjednik Vučić.

19.11 - Dogovoren moratorijum u trajanju od godinu dana

Vučić je istakao da je Priština navela da će zbog toga da imaju krizu vlade, jer godinu dana nema članstva ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, nema priznavanja.

- To je potvrdio i Grenel, kao što i mi u tih godinu dana ne tražimo otpriznavanje - naveo je Vučić.

19.10 - SAD će garantovati sprovođenje sudskih odluka o manastirima

Dogovorena je, navodi predsjednik Vučić, zaštita i promovisanje sloboda religija i posebno zaštitu religijskih objekata i implementaciju sudskih odluka koje se tiču SPC.

- Ovim smo dobili da SAD kroz bilateralni sporazum i sa nama i sa njima garantuju da će se sudske odluke sporvoditi u delo za naše vejrske objekte na Kosovu i Metohiji. To se odnosi i na Pećku patrijaršiju i za Dečane - napomenuo je  Vučić.

18.54 - Vučić: Taksi više nema

Predsednik  Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prištinska delegacija rekla da će sve da potpiše samo da se vrati tačka 10.

- Hoti je na tome deset puta insistirao. Oni su se obavezali svojim ugovorom sa Amerikancima da će da pristupe mini-Šengenu. Time ćemo da obezbijedimo slobodan protok ljudi, kapitala, usluga. To je za sve nas od fantastičnog značaja. Taksi više nema - kazao je predsjednik.

18.50 - Otvaranje Fonda za razvoj SAD u Srbiji

Predsjednik Vučić izjavio je da je samo za Srbiju predviđeno otvaranje fonda za razvoj SAD, a toga nema za bilo koga drugog u regionu.

- To će značiti jak signal svim kreditnim agencijama. Pokazuje koliko je Amerika zainteresovana da radi sa Srbijom. Amerikanci će sa nama raditi projekte - istakao je predsjednik Vučić.

18.46 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas potpisan bilateralni sporazum sa SAD.

18.40 - Tramp: Za ovakav sporazum bile potrebne decenije

Američki predsejdnik Donald Tramp ocenio je, posle potpisivanja sporazuma u Bijeloj kući, da su za ovakav potez bile potrebne decenije.

18.32 - Imamo sporazum u ruci, koji nam daje priliku da ekonomski još više cijeli region napreduje, izjavio je za Tanjug iz Vašingtona ministar finansija Siniša Mali, posle potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trampa.

18:22 - Vučić: Odličan sastanak sa Trampom

- Odličan sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Ovalnoj sobi - napisao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu.

      View this post on Instagram

Odličan sastanak sa predsednikom SAD @realdonaldtrump u Ovalnoj sobi.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 4, 2020 at 9:12am PDT

18.21 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je američkog predsjednika Donalda Trampa da posjeti Srbiju.

18.13 - Vučić: Postoji mnogo razlika, ovo je veliki korak naprijed

Predsjendik srbije Aleksandar Vučić izjavio je da između Beograda i Prištine postoji mnogo razlika, ali da je ovo veliki korak naprijed, prenosi Rojters.

17.57 - Potpisan sporazum u Bijeloj kući

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti potpisali su u Bijeloj kući sporazum sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom o normalizaciji ekonomskih odnosa.

17.50 - Tramp: Postignut prodor ka ekonomskoj saradnji

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je u Bijeloj kući da su Beograd i Priština posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut prodor ka ekonomskoj kooperaciji, prenosi Rojters.

17:08 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na sastanak u Bijelu kuću. 

      View this post on Instagram

Poslednja provera pred potpisivanje.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 4, 2020 at 8:10am PDT

 

17:06 - Јoš nije počeo sastanak u Bijeloj kući.

Reporter RTS-a iz Vašingtona javlja da sastanak u Bijeloj kući još nije počeo.

Prije nekoliko minuta ispred hotela u kome je odsejla prištinska delegacija i dalje stoji kolna vozila koja nije krenula ka Bijeloj kući.

Iz albanskih izvora se saznaje da dio albanske delegacije nije zadovoljan sporazumima i da su odložili odlazak u Bijelu kuću.

Srpska delegacija je krenula ka Bijeloj kući.

--------------------

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti potpisaće dogovorene ekonomske sporazume u prisustvu Trampa. U dokumentu nema tačke o uzajamnom priznanju.

Predsjednik Tramp će nakon toga održati sa njima kratak sastanak u Ovalnoj kancelariji.

Kada je riječ o rasporedu za danas, Vučića očekuje i susret sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom.

Ne zna se šta će biti teme razgovora, ali se očekuje da će Vučić pomenuti zaštitu crkvenih imanja na KiM i da će podsjetiti Pompea da Priština već godinama nije sprovela u djelo ono što je potpisala u Briselu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić je sinoć rekao novinarima da bi mogao da se očekuje dobar sporazum.

Poslije jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Prištine u Bijeloj kući Vučić je rekao da je odbio tačku koja govori o međusobnom priznanju i da se ona više neće pojavljivati u dokumentima.

Premijer samoproglašenog Avdulah Hoti izjavio je nakon sastanka da je postignut napredak u ekonomskim pitanjima.

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri pozdravio je napore Beograda i Prištine i poručio da ekonomska normalizacija znači posao za mlade, nove investicije, stabilnu i jaku ekonomiju.