latinica  ћирилица
04/09/2020 |  18:44 ⇒ 19:45 | Autor: RTS

Vučić: Ovo je bilateralni sporazum (FOTO/VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas potpisan bilateralni sporazum sa SAD.
Aleksandar Vučić (foto:instagram.com) -
Aleksandar Vučić (foto:instagram.com)

- Ovo nije trilateralni sporazum, već bilateralni sporazum koji je Srbija potpisala sa SAD. Treća strana nije priznata kao subjekt međunarodnog prava, što je za nas bilo veoma važno - naglasio je Vučić nakon potpisivanja sporazuma u Bijeloj kući.

Otvaranje Fonda za razvoj SAD u Srbiji

Predsjednik Vučić izjavio je da je samo za Srbiju predviđeno otvaranje fonda za razvoj SAD, a toga nema za bilo koga drugog u regionu.

- To će značiti jak signal svim kreditnim agencijama. Pokazuje koliko je Amerika zainteresovana da radi sa Srbijom. Amerikanci će sa nama raditi projekte - istakao je predsjednik Vučić.

      View this post on Instagram

"Razgovarali smo o mnogim temama i predsednik @realdonaldtrump je iskazao želju da dođe u Srbiju. Napravili smo dobar sporazum za Srbiju, postignut je ogroman korak napred. Za nas je veoma važno da kroz ovaj sporazum direktno uređujemo odnose sa najvećom silom sveta i da se bavimo ekonomijom pre svega. Napravili smo bilateralni sporazum sa SAD, treća strana nije priznata što je za nas veoma važno". - Odličan sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom SAD @realdonaldtrump u Ovalnoj sobi.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 4, 2020 at 9:12am PDT

Sa SAD zajedno studija o Gazivodama

Vučić je istakao da su se dve strane slažu da će da rade zajedno sa SAD na fizibiliti studiji koja će da podeli Gazivode.

- Mi u ovom trenutku nemamo ni kilovat struje sa Gazivoda. Kako goda da to podijelimo i mi ćemo da dobijemo. Zato su se oni i svađali. Veoma je važno da Amerikanci urade i fizibiliti studiju - naveo je Vučić.

SAD će garantovati sprovođenje sudskih odluka o manastirima

Dogovorena je, navodi Vučić, zaštita i promovisanje sloboda religija i posebno zaštitu religijskih objekata i implementaciju sudskih odluka koje se tiču SPC.

- Ovim smo dobili da SAD kroz bilateralni sporazum i sa nama i sa njima garantuju da će se sudske odluke sporvoditi u djelo za naše vjerske objekte na Kosovu i Metohiji. To se odnosi i na Pećku patrijaršiju i za Dečane - napomenuo je  Vučić.

Vučić: Taksi više nema

Vučić izjavio je da je prištinska delegacija rekla da će sve da potpiše samo da se vrati tačka 10.

- Hoti je na tome deset puta insistirao. Oni su se obavezali svojim ugovorom sa Amerikancima da će da pristupe mini-Šengenu. Time ćemo da obezbijedimo slobodan protok ljudi, kapitala, usluga. To je za sve nas od fantastičnog značaja. Taksi više nema - rekao je predsjednik.

Šahovska minijatura oko izraelskog priznavanja KiM

Predsednik Srbijeje rekao da su domaćini dvije delegacije mislili da Srbija treba da pozove Izrael da prizna nezavisnost samoproglašenog Kosova.

- Na brutalan način smo odbili međusobno priznanje, a ovo je bila šahovska minijatura. Mi smo rekli da to ne može da bude za nas sui generis. Mi smo Izraelu ponudili i rekli da ako budete poštovali Srbiju mi ćemo za godinu dana da prebacimo ambasadu kod vas. A mi ne učestvujemo u onome što su potpisali Amerikanci i Albanci - kazao je Vučić.

"U ovom sporazumu nemamo čega da se stidimo"

- Za Srbiju je ovo veoma važan sporazum i nemamo čega da se stidimo, pogotovo kad se ima u vidu da su SAD zemlja koja je priznala nezavisnost samoproglašenog Kosova, izjavio je predsjednik Vučić.

- Ne da nemamo čega da se stidimo, već imamo razlog da se ponosimo. Vidjećete da ćemo se i u razgovorima sa nekim drugima pozivati na ovaj sporazum - rekao je Vučić.

Dodao je i da je njegov susret sa Trampom bio veoma srdačan, a da se Tramp interesovao za stopu nezaposlenosti u Srbiji, za ekonomiju, da je govorio o Fondu za razvoj.