latinica  ћирилица
04/09/2020 |  20:28 | Autor: SRNA

Gebrejesus: "Vakcinalni nacionalizam" usporava napore

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ Tedros Adanom Gebrejesus rekao je danas da će "vakcinalni nacionalizam" samo usporiti napor da se zaustavi pandemija i pozvao da vakcine budu upotrijebljene na fer i efikasan način.
Tedros Adanom Gebrejesus (foto: Tanjug / AP / Jean-Christophe Bott) -
Tedros Adanom Gebrejesus (foto: Tanjug / AP / Jean-Christophe Bott)

Gebrejesus je istakao da se 78 bogatih zemalja do sada pridružilo globalnom planu "Kovaks" čime je taj broj porastao na 170 i da dalje raste. On je od ostalih zemalja zatražio da se pridruže do isteka roka 18. septembra.

"Kovaksom" zajednički rukovode Globalni savez za vakcine i imunizaciju /GAVI/ Koalicija za inovacije u spremnosti na epidemiju /CEPI/, a osmišljen je da bi garantovao jednak pristup globalnim vakcinama protiv kovida 19 kada budu razvijene i dobiju ovlaštenje za upotrebu.

Trenutno plan pokriva devet kandidata za vakcine protiv kovida 19, a cilj je da se obezbijede zalihe i isporuče dvije milijarde doza zemljama koje se priključe do kraja naredne godine. Gebrejesus navodi da još četiri izgledaju "obećavajuće".

Međutim, neke zemlje koje su osigurale sopstvene zalih kroz bilateralne sporazume, uključujući SAD, navode da se neće pridružiti "Kovaksu".

Prema njegovim riječima, "vakcinalni nacionalizam" samo će produžiti, a ne skratiti vrijeme trajanje pandemje.

-U koliko i kada budemo imali efikasnu vakcinu, moramo je, takođe koristiti na efikasan način. Drugim riječima, prioritet je vakcinisati neke ljude u svim zemljama a ne sve ljude u određenim zemljama - naveo je Gebrejesus, dodajući da prioritet treba da imaju radnici zdravstvenih službi, stariji i osobe sa hroničnim oboljenjima.

On je zahvalio Njemačkoj, Јapanu, Norveškoj i Evropskoj komisiji što su se prošle sedmice pridružili "Kovaksu".