latinica  ћирилица
05/09/2020 |  12:40 ⇒ 13:06 | Autor: SRNA

Torbica: Današnja politika Srpske garant da se zločin neće ponoviti

Današnja politika Republike Srpske garant je da se srpskom narodu nikada više neće ponoviti zločin kakav se desio u Garavicama kod Bihaća, poručio je danas iz Garavica savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milan Torbica.
Milan Torbica - Foto: SRNA
Milan TorbicaFoto: SRNA

Torbica je naglasio da je zločin nad Srbima u Garavicama godinama skrivan u javnosti bivše SFRЈ zbog čega je napravljen dupli zločin nad Srbima.

- Srpska pokoljenja moraju gajiti vjeru u istinu i kulturu sjećanja i mi ovim obilježavanjem to i pokušavamo - rekao je Torbica.

On je podsjetio da Republika Srpska potražuje 1.660 nestalih vojnika i civila iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, te da nikada nije skrivala svoje svoje žrtve, kao što je to radio bivši komunistički režim u SFRЈ u cilju nekakvog zajedništva.

Prema njegovim riječima, Srbi u svoj nacionalni identitet nisu ugradili genocid.

O zločinu na području Bihaća, Torbica je napomenuo da su priprema za iseljavanje, ubijanje i genocid nad srpskim narodom po formiranju NDH 1941. godine počele, a to se sve masovno događalo krajem jula i početkom avgusta.

- Organizatori egzekucija nad Srbima su bili Ljubomir Kvaternik, brat Slavja Kvaternika, koji je pročitao oglas o NDH i Enver Kapetanović - rekao je Torbica.

U Garavicama kod Bihaća danas je obilježeno 79 godina od stradanja više od 12.000 Srba, žrtava ustaškog zločina počinjenog u ljeto 1941. godine.