latinica  ћирилица
05/09/2020 |  19:07 ⇒ 06/09/2020 | 09:50 | Autor: RTRS

Od stravičnog pokolja u Garavicama kod Bihaća 79 godina (FOTO/VIDEO)

U Garavicama, kod Bihaća, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, obilježeno je 79 godina od kada su ustaše počinile zločin nad Srbima 1941. godine.
Garavice-obilježavanje - Foto: RTRS
Garavice-obilježavanjeFoto: RTRS

 U Bihaću i njegovoj okolini, u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, ubijeno je 12.000 Srba i Јevreja. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a sveštenici eparhije bihaćko-petrovačke služili su parastos.

Nakon 79 godina, Čedo Banjac kaže da se sjeća svih stravičnih događaja, koje je preživio kao desetogodišnji dječak, počinjenih od strane Pavelićevih ustaša.

- Kada su zločinci krvoločni klali i ubijali srpski, jevrejski i romski narod, ne pitajući koliko im je godina i koje su starosti - rekao je Banjac.

Foto: RTRS

Prema britanskim izvorima, u Garavicama je za tri mjeseca ubijeno 14.500 civila, što ovo stratište stavlja na drugo mjesto po broju žrtava u BiH u Drugom svjetskom ratu.

- Ova skrivana istina o Garavicama uvjerila nas je da čak ni profesori istorije nisu znali istinu o Garavicema. Ovo je podzemni grad Srba gdje leži preko 14.500 hiljada nevinih žrtava - istakao je Nebojša Kuštrinović predsjednik Odbora Garavice 1941.

Predstavnici delegacija Srpske napomenuli su da je ponovljen zločin jer su događaji počinjeni u Garavicama, za vrijeme vlasti Јugoslavije, skrivani od očiju javnosti i za njih niko nije odgovarao.

- Mi moramo gajiti vjeru u istinu i moramo gajiti kulturu sjećanja. To na ovaj način i pokušavamo i mislimo da se više nikada neće desiti, a to je garant naše sadašnje politike - naveo je Milan Torbica savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Dragoslav Kabić poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske dodao je da ako se uzme činjenica da je ovaj zločin skrivan 40 godina u komunističkoj ideologiji onda se može zaključiti kolike su bile razmjere zločina.

Foto: RTRS

- Sa skupa u Garavicama poručeno je da je Vlada Srpske garant da nedjela najstrašnijih ustaških i fašističkih zločinaca neće biti zaboravljena.

- Da nas istorija i vjera uči da možemo da opraštamo ali zaboraviti svakako ne smijemo. Zbog toga i jeste danas ovaj skup da svim budućim pokoljenjima poručimo da se ovakvi zločini nikada ne smiju zaboraviti - smatra  Slobodan Župljanin izaslanik predsjednice Srpske.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević istakao je da je politička borba koju danas vodi rukovodstvo Srpske ujedno i borba za spokoj žrtava Garavice i spokoj svih drugih žrtava ali i garancija da se ovakvo nešto više nikada neće ponoviti.

Prema popisu iz 1931. godine, u Bihaću je živjelo 17. 178 Srba. Popis iz '53.godine svjedoči da je samo u Bihaću pobijeno 6.643-oje Srba.

Na današnjem okupljanju na Garavicama nije bilo prisutnih iz Gradske uprave Bihaća.)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da su Garavice jedno od najvećih srpskih stratišta u takozvanoj NDH, ali i jedno od najvećih u Evropi u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je na ovom mjestu masovnog zločina potrebno podići pravoslavnu kapelu i spomen obilježje.