latinica  ћирилица
07/09/2020 |  08:37 ⇒ 14:29 | Autor: RTRS

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici raspravlja o izjavi koju je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio na odluku hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva, kojom se prihvata prijedlog Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme IFES.

 

Prenos možete pratiti na programu RTRS-a i našem portalu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Narodnoj skupštini da je volja građana svetinja za svaki izborni sistem, a da je izbor članova Centralne izborne komisije BiH protivustavan.

Dodik je u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao da Republika Srpska ne smije prestati da se bavi zaštitom interesa i da je Izborni zakon najznačajniji akt nakon Ustava.

- Zato ne smijemo da dozvolimo ovaj memorandum koji je zaključio CIK BiH kao nelegalno izabran. Izbore treba da održimo bez miješanja stranaca i potrebno je ući u inovaciju izbornog sistema u BiH - dodao je Dodik.

Zamjenik šefa kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica smatra da Memorandum o razumijevanju između CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme predstavlja grubo miješanje u izborni proces u BiH.

Tokom skupštinske rasprave o ovom dokumentu, Mazalica je rekao da se Republika Srpska posebnom sjednicom o ovom pitanju izdigla iznad BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je danas da se zaključivanjem Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme želi upravljati biračkim spiskovima.

On je postavio pitanje da li je miješanje u rad Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ukoliko se želi upravljati biračkim spiskovima?

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da je Memorandum o razumijevanju između CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme veoma štetan, jer se žele mijenjati pravila u izbornom procesu.

- Ovaj memorandum potpisan je nakon što su u maju raspisani izbori u BiH, a zatim zaprimljen u Predsjedništvu BiH. Za ozbiljnog čovjeka to je dovoljno da bi shvatio šta se želi postići, a to je mijenjanje pravila tokom izbornog procesa - rekao je Stevandić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Lider SDS-a Mirko Šarović izjavio je da ova stranka neće podržati zaključke sa posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, te dodao da je zakazivanje sjednice bilo nepotrebno.

To što SDS neće podržati zaštitu vitalnog interesa, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik kaže da nije ništa novo, i da se SDS odavno odrekao nacionalno odgovorne politike, prihvatajući zahtjeve koje im isporučuje SDA.