latinica  ћирилица
07/09/2020 |  09:37 ⇒ 14:29 | Autor: SRNA

Dodik: Memorandumom se zadire u suverenitet izbora (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme, veoma štetna i destruktivna po vitalne interese Srpske, jer se njime zadire u suverenitet izbora.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- U svom mandatu suočen sam sa odlukama dva bošnjačka člana Predsjedništva koji me preglasavaju u pitanjima koja su značajna za vitalni interes Srpske. To se desilo i prilikom glasanja o navedenoj odluci - rekao je Dodik u obraćanju poslanicima u Banjaluci.

On je naglasio da kao član Predsjedništva BiH mora da vodi računa o svakoj odluci koja bi zadirala u interese Republike Srpske.

- Spoljna politika je u rukama Predsjedništva BiH i zato je potrebno konsenzusom donositi odluke, a ako ga nema onda dolazi do preglasavanja kao i sada. Zato je potrebno zatražiti izjašnjavanje Narodne skupštine Republike Srpske koja je konačni arbitar. Ovo pravo Skupštine treba ojačati - dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako bude prihvaćen Memorandum izborni proces u BiH bi bio dat nekom drugom.

Memorandum nije tehnička pomoć institucijama, već miješanje u izbore

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao da je Memorandum o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme nije tehnička pomoć institucijama BiH, kako to želi da prikaže predsjednik SDS-a Mirko Šarović, već direktno miješanje u izborne procese u BiH i to je na štetu interesa Republike Srpske.
Replicirajući Šaroviću na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, Dodik je rekao da je ovaj memorandum na štetu interesa Republike Srpske i založio se za fer i poštene izbore u BiH.

Dodik kaže da je, bez obzira na to što ima sankcije SAD, i dalje mišljenja da u BiH treba sprovesti slovo Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Јa i sada radim sa SAD, ali nisam nikada bio njihov podanik. Da sam bio podanik 2000. godine nikada Mladen Ivanić ne bi došao na poziciju člana Predsjedništva BiH - rekao je Dodik.

On je poručio Šaroviću da je u svom obraćanju brano interese BiH, te da će opozicija na predstojećim lokalnim izborima ponovo doživjeti izborni debakl.

Dodik je rekao da je druga stvar što opoziciji ne odgovaraju fer i pošteni izbori.

On je naveo da je Šarović podanička politička ličnost međunarodnoj strukturi i političkom Sarajevu, te da ima strah od novembra kada bude saopštavao rezultate izbora svojoj političkoj partiji.

- Mislim da su za vas političke gromade u svom patriotizmu i odnosu prema Republici Srpskoj Nenad Stevandić, Darko Banjac i drugi, koji vam nisu dozvolili da nastavite putem izdaje, te političke organizacije koja je zaslužna za to što je stvorena Republika Srpska - istakao je Dodik.

Povezane vijesti:

UŽIVO - Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske