latinica  ћирилица
07/09/2020 |  19:33 ⇒ 08/09/2020 | 08:11 | Autor: RTRS

Upućen zahtjev za premještanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Јerusalim (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je danas zahtjev za održavanjem vanredne sjednice Predsjedništva na kojoj bi se isključivo raspravljalo o inicijativi za premještanje ambasade BiH iz Tel Aviva u Јerusalim. Dodik je objasnio da je to interes SAD a BiH je stalo do američke podrške. Druga dva člana Predsjednštva Šefik DŽaferović i Željko Komšić odbacuju ovaj prijedlog i poručuju da vanredne sjednice neće biti.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

“Mastilo“ na Vašingtonskom sporazumu Beograda i Prištine nije se ni osušilo, a srpski član Predsjedništva ustalasao je diplomatske vode i političku scenu u regionu najavljujući premještanje ambasade BiH u Јerusalim.

- Za nas, za Republiku Srpsku bi bilo dobro, a ja ću uputiti zahtjev Predsjedništvu da donese odluku i izmjesti ambasadu BiH iz Tel Aviva u Јeruslaima, jer je oičigledno to interes SAD. To smo vidjeli neki dan tokom razgovora Vučića u Vašingtonu. Zašto mi to ne bi uradili ako nam je stalo do američke podrške i blagonaklonosti - rekao je Milorad Dodik.

Zahtjev za vanrednom sjednicom na kojoj bi se odlučivalo o premještanju ambasade BiH u izraelsku prestonicu Јerusalim, već je upućen u kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića.

On je istakao da je inicijativa Milorad Dodika da BiH premjesti sjedište svoje ambasade u Izraelu politikantska i populistička.

- Takva odluka uopšte neće biti tema sjednice Predsjedništva - dodao je DŽaferović.

Slično kao i bošnjački član Predsjedništva i hrvatski član Željko Komšić je poručio da je Dodikova inicijativa bez šansi uz salvu već potrošenih fraza da je na američkoj crnoj listi i da je protivnik NATO integracija.

Već u srijedu i DŽaferović i Komšić imaće priliku da objasne specijalnom predstavniku SAD za Balkan Metjuu Palmeru zašto su protiv.

Slobodan Šoja, istoričar i diplomata, ističe da o ovom prijedlogu treba duboko razmišljati i ne izlaziti brzo sa komentarima. U najavljenoj inicijativi Šoja prepoznaje Dodikov osjećaj za nove procese u svijetu i nastojanje da BiH i Srpsku pozicionira uz najjače igrače.

Ipak, Šoja upozorava da je arapski svijet jako uticajan u bošnjačkim krugovima i da neće blagonaklono gledati na ove aktivnosti i podsjeća da zemlje EU nisu krenule američkim stopama i premjestili ambasade u Јerusalim.

- Svaka mala i najmanja zemlja ima pravo da gradi spoljnu politiku kako ona želi. Predsjednik Dodik predlaže da je to jačanje odnosa sa SAD i Izraelom. A delikatno je pitanje odnosa arapskog svijeta prema BiH po ovom pitanju - dodao je on.

SAD su prve 2017. premjestile ambasadu u Јerusalim, za njima Gvatemala a nakon Vašingtonskog sporazuma i Srbija se obavezala da će to učiniti. U Palestini i arapskom svijetu smatraju da je Izrael okupirao Јerusalim i premještanje stranih ambasada doživljavaju kao udar na palestinsku suverenost.