latinica  ћирилица
09/09/2020 |  15:22 ⇒ 15:25 | Autor: SRNA

Neophodan veći angažman policijskih agencija u borbi protiv ilegalnih migracija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da se policijske agencije u BiH u okviru svojih nadležnosti moraju više agažovati u borbi protiv ilegalnih migracija, ukazujući da najveći problem predstavljaju ljudi iz BiH koji se bave tranzitom migranata preko granice i unutar zemlje.
Migranti -
Migranti

Dodik je rekao na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da je Predsjedništvo BiH na prošloj sjednici obavezalo Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara da uspostavi kontakte i zajednička tijela sa Srbijom i Crnom Gorom radi sprečavanja ilegalnih migracija.

Na pitanje novinara o medijskim navodima da policija Srbije tjera migrante u BiH, Dodik je rekao da je to za njega neprihvatljivo i da osuđuje takvo ponašanje ukoliko su te informacije tačne.

- Za nas je to neprihvatljivo i ide na štetu interesa svih nas u BiH, pa i same Republike Srpske i potpuno je paranoična tvrdnja da tako nešto nama odgovara. Nama to ne odgovara, mi smo za to da se hermetički zatvori ulaz za migrante, ali to ne mora da znači samo povećanje broja policajaca, nego ima čitav niz drugih stvari - rekao je Dodik.

On je naveo da bi se znatan broj dolazaka migranata u BiH spriječio kada bi bile preduzete značajne mjere prema ljudima u BiH koji se bave tranzitom migranata preko granice i unutar zemlje.

- Drugo važno pitanje je da se sa zemljama odakle migranti dolaze uspostave sporazumi o readmisiji koji omogućavaju da se oni vraćaju u zemlje porijekla. To su stvari koje smo potpisali u zaključcima Predsjedništva - naveo je Dodik i dodao da je po pitanju migranata potreban veći angažman policijskih agencija.