latinica  ћирилица
10/09/2020 |  08:38 ⇒ 08:39 | Autor: SRNA

Micotakis: Dijalog potreban, ali ne pod oružanom prijetnjom

EU mora da uvede "svrsishodne" sankcije Turskoj ukoliko Ankara ne povuče svoje brodove iz spornog dijela istočnog Mediterana, rekao je grčki premijer Kirjakos Micotakis.
Kirijakos Micotakis (Fo­to: Ka­bi­net K. Mi­co­ta­ki­sa) -
Kirijakos Micotakis (Fo­to: Ka­bi­net K. Mi­co­ta­ki­sa)

Grčka i Turska su u sporu povodom pomorskih granica u ovom dijelu Sredozemnog mora. Turska je poslala u ovaj region mornaričke brodove i istraživački brod u potrazi za energentima.

- Potreban nam je dijalog, ali ne kada nam se prijeti oružjem. Ono što ugrožava bezbjednost i stabilnost moje zemlje prijeti dobrobiti i bezbjednosti svih članica EU - napisao je Micotakis u komentaru za London tajms, Frankfurter algemajne cajtung i Mond.

Očekuje se da će lideri EU ovog mjeseca uputiti konkretan odgovor Turskoj. Ukoliko Ankara ne povuče svoje brodove, potrebno je uvesti "svrsishodne" sankcije, naglasio je grčki premijer.

- Ako Evropa želi da pokaže pravu geopolitičku moć, jednostavno ne može da dopusti da bude mirna pred ratobornom Turskom - rekao je Micotakis.

On je dodao da Turska još ima vremena da izbjegne sankcije i "preduzme korak nazad".

- Treba da se povuku, vrate se za sto i nastave tamo gdje su stali kada su napustili razgovore o eksploataciji energenata 2016. godine. Ako ne možemo da se dogovorimo, onda moramo potražiti rješenje u Hagu - rekao je Micotakic misleći na međunarodni sud koji rješava sporove među državama.