latinica  ћирилица
10/09/2020 |  11:11 | Autor: SRNA

Arapske zemlje bi mogle da povuku priznanje samoproglašenog Kosova?

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan izjavio je da bi 57 zemalja iz Arapske lige i Islamske organizacije za saradnju moglo da povuče priznanje Kosova zbog govora u Vašingtonu u vezi sa Izraelom.
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

Nabhan je rekao da je tražio prijem kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi dobio objašnjenje u vezi sa navodima o preseljenju ambasade Srbije iz Tel Aviva u Јerusalim.

Palestinski ambasador je u intervjuu za nedjeljnik "NIN" naveo da je Srbija uvijek poštovala Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN, te da od nje očekuje poštovanje i Rezolucije 478.

On je izrazio uvjerenje da predsjednik Srbije nije želio da srpsko-palestinskim odnosima i palestinskom pitanju nanese štetu ovim dogovorom u Vašingtonu.

Nabhan vjeruje da je Vučić mislio da će se plan iz dogovora ostvariti tek kada izraelsko-palestinski sukob bude riješen uspostavljenjem palestinske nezavisne države na svim teritorijama koje je Izrael okupirao 1967. godine.

Delegacije Beograda i Prištine potpisale su prošle sedmice u Vašingtonu sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa, koji između ostalog predviđa međusobno priznanje samoproglašenog Kosova i Izraela, kao i da Srbija preseli svoju ambasadu u Јerusalim.