latinica  ћирилица
10/09/2020 |  11:29 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

Vučić: Beograd će ostati istinski partner Moskvi

Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbjednosne i ekonomske pozicije, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.
Aleksandar Vučić (Foto: Instagram/Budućnost Srbije) -
Aleksandar Vučić (Foto: Instagram/Budućnost Srbije)

Vučić je u telefonskom razgovoru naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, a Putin je pozdravio to čvrsto opredjeljenje.

Sagovornici su potvrdili da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na međusobnom poverenju, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Vučić je obavijestio Putina o razgovorima u Vašingtonu i Briselu, a razmijenjena su i mišljenja o situaciji na Balkanu, te razgovarano o aktuelnim pitanjima strateškog srpsko-ruskog partnerstva, uključujući razvoj dijaloga na najvišem nivou.

Vučić je zahvalio Putinu za nepromjenjivu podršku Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na naporima za održavanje mira i stabilnosti u regionu.

Putin je rekao da će Ruska Federacija pružati političku podršku Srbiji u njenim naporima za očuvanje teritorijalnog integriteta i da će svoje spoljnopolitičke akcije koordinisati sa Srbijom, a sve s ciljem zaštite međunarodnog javno-pravnog poretka.

Vučić i Putin su istakli da ekonomske veze Srbije i Rusije konstantno jačaju, ali da su mogućnosti za saradnju u oblasti privrede mnogo veće od iskorišćenih, te ima prostora za nove zajedničke projekte.